Cauta

Economia coronavirusului: cât de rău va fi?

În primele luni ale crizei coronavirusului, factorii de decizie politică sperau la o recuperare în formă de V – că pandemia ar putea fi doborâtă sau suprimată, permițând activității economice să revină rapid. Astăzi, întrucât țările din întreaga lume se confruntă cu o nouă creștere a infecțiilor și analizează posibilitatea unor blocaje noi, mulți economiști se așteaptă ca lucrurile să se înrăutățească înainte de a se îmbunătăți.

„Cu siguranță se va simți ca o depresie”, a spus Albert Edwards, strategul  diviziei de bănci de investiții a Société Générale, care a devenit faimos pentru că a prevăzut criza financiară globală din 2008. Este posibil ca, deocamdată, economia globală să se fi blocat, întrucât țările au ieșit intermitent din blocare. Dar, fără o soluție rapidă la pandemie – desfășurarea pe scară largă a unui vaccin de succes este la câteva luni, dacă nu chiar la ani – coronavirusul va continua să fie un obstacol pentru economii, deoarece întreprinderile își închid ușile, muncitorii își pierd locurile de muncă și băncile se confruntă cu creșterea niveluri de împrumuturi neperformante. „Recuperarea se va destrăma, chiar dacă nu vom pătrunde într-o altă recesiune absolută din cauza șomajului”, a spus Edwards.

PIB-ul global a scăzut cu 15,6% în primele șase luni ale anului, o scădere de patru ori mai mare decât în ​​2008, potrivit băncii americane JPMorgan Chase. O parte din acest declin a fost deja recuperată, dar FMI prezice că economia mondială se va contracta cu 4,9 la sută pe tot parcursul anului 2020, chiar dacă guvernele încep să elaboreze programe de sprijin. Se estimează că PIB-ul din zona euro și Regatul Unit va scădea cu 10,2 la sută anul acesta, în timp ce economia SUA se micșorează cu 8 la sută. Lumea se poate aștepta să fie lovită de „valuri diferite de șomaj”, întrucât închiderile, schimbările strategice și concedierile dintr-o parte a economiei forțează alte companii să reducă sau să înghețe angajarea, a declarat Gerard Lyons, economist la Netwealth.

În al doilea trimestru, notează Politico, zona euro a văzut 4,4 milioane de oameni fără locuri de muncă, SUA au înregistrat un nivel al șomajului de 10,2%, iar  în Marea Britanie, companiile mari au anunțat peste 120.000 de reduceri de joburi. Angajații concediați se luptă să găsească o muncă similară, deoarece criza afectează sectoare întregi. Recalificarea are nevoie de timp, iar indemnizațiile de șomaj nu sunt suficiente pentru a acoperi o ipotecă sau o chirie. Ce curs urmează economia va depinde de ritmul științei medicale în abordarea pandemiei – și de măsurile pe care guvernele le iau pentru a reduce efectele acesteia.

Dezvoltarea unui vaccin va ajuta, dar nu vor fi speranța factorilor de decizie politică economică pentru un panaceu universal. Există o limită la ceea ce pot face guvernele.Țările din întreaga lume au anunțat măsuri de ajutor de 11 trilioane de dolari pentru combaterea pandemiei, finanțate în cea mai mare parte cu împrumuturi. Dar programele de asistență nu pot fi menținute pentru totdeauna  atâta timp cât cererea de bunuri și servicii rămâne scăzută.

Ultimele stiri

  • Murim de cald și de card
  • Judecătoria a decis: Călin Georgescu rămâne sub control judiciar
  • TVA locuințe: Statul care te-a sărăcit acum îți ia și casa
  • Pe cine a iubit, în secret, Nicușor Dan, înainte de a avea o relație cu Mirabela. Ce s-a aflat de la unchiul actualului președinte!
  • Sondaj INSCOP. AUR, intenție de vot de 40,5%. Cine completează podiumul
  • Florin Salam, invitat pe scenă la show-ul lui Salvatore Ganacci, de la Neversea Kapital 2025 – VIDEO
  • COD ROȘU de caniculă pentru București și 15 județe. Până la ce valori vor urca temperaturile – HARTĂ
  • Caricatura Zilei
  • AVANTAJELE URMĂRII UNUI PROGRAM DE MASTERAT ÎN LIMBA FRANCEZĂ ÎN ROMÂNIA – STUDIU DE CAZ FABIZ-Master în Antreprenoriat și Administrarea Afacerilor în limba franceză (MEGA)
  • Horoscop 7 iulie 2025 – Sectorul financiar va urma un curs liniştit
  • Exit mobile version