Recuperarea economică robustă a Asiei pierde din avânt pe măsură ce o creștere a cazurilor Covid-19 face ca magazinele să fie goale din nou și fabricile să se închidă, diminuând perspectivele de creștere a profitului companiilor după o jumătate de an de succes.
Răspândirea rapidă a variantei Delta extrem de infecțioase a noului coronavirus și ratele scăzute de vaccinare au surprins o mare parte din regiune, cu precădere pe piețele emergente, chiar dacă economiile din Europa și America de Nord se redeschid.
Cele mai mari firme din Asia vor înregistra probabil scăderea profitului din iulie-septembrie cu 6,19%, a arătat un calcul Reuters bazat pe datele Refinitiv Eikon colectate de la 1.069 companii cu o capitalizare de piață de cel puțin 1 miliard de dolari.
“Va fi o încetinire în al treilea trimestru”, estimează Norihiro Fujito, strateg de investiții la Morgan Stanley Securities din Tokyo, în timp ce pentru Rob Carnell, analist ING Singapore, motivul pentru acest declin este că Asia este slab vaccinată.
Vânzările de vehicule din China, a doua cea mai mare economie din lume, au scăzut cu 11,9% în iulie față de aceeași lună a anului trecut, pe fondul focarelor de virus și al unei penurii mondiale de semiconductori, care limitează producția.
Toyota Motor Corp, cel mai mare producător auto din lume după volumul vânzărilor, a declarat săptămâna trecută că va reduce producția din septembrie cu 40% față de planul său anterior din cauza crizei de cipuri
Focarele Delta din Asia de Sud-Est au provocat dureri de cap în lanțul de aprovizionare pentru mulți dintre cei mai mari producători din lume, dintre care mulți se bazează pe piese auto și semiconductori, produse în uzine cu costuri reduse, precum în Thailanda, Vietnam și Malaezia.
Directorul financiar financiar al Mitsubishi Motors Corp, Koji Ikeya, a declarat că revigorarea Covid-19 va încetini cererea, lipsa cipurilor va avea un impact îndelungat asupra producției, iar prețurile oțelului și al altor materiale vor crește.