AcasăCORONAVIRUSECDC pune paie pe foc. Nevaccinații îi infectează pe vaccinații vulnerabili

ECDC pune paie pe foc. Nevaccinații îi infectează pe vaccinații vulnerabili

Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile îi pune la zid pe cei care nu se vaccinează

Centrul European de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (ECDC) a transmis un mesaj halucinant, care urmărește clar acutizarea conflictelor între vaccinați și nevaccinați. Astfel, instituția europeană a arătat că în statele cu acoperire vaccinală anti-SARS-CoV-2 aflate la sau sub nivelul mediu actual al UE în populația generală, care este de 73,5%, populațiile vulnerabile complet vaccinate sunt la risc de a dezvolta forme clinice severe.

Țările europene care au o rată de vaccinare mai mică sau egală cu 73,5% riscă să se confrunte cu un nivel ridicat al mortalității, a anunțat Centrul European de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (ECDC), arătând că o relaxare a restricțiilor va favoriza acest lucru.

”Țările cu acoperire vaccinală anti-SARS-CoV-2 aflate la sau sub nivelul mediu actual al UE în populația generală și care intenționează să relaxeze intervențiile non-farmaceutice prezintă un risc ridicat de a experimenta un val semnificativ de cazuri, spitalizări și mortalitate de acum până la sfârșitul lunii noiembrie 2021. Într-un astfel de scenariu, datorită circulației foarte intense a virusului, populațiile vulnerabile complet vaccinate sunt, de asemenea, la risc de a dezvolta forme clinice severe”, susține ECDC. Instituția a evaluat riscul pentru grupuri largi de țări UE / SEE, pe baza nivelurilor lor curente și prognozate de acoperire vaccinală pentru populația generală (scăzută <45%, medie 55-65%; ridicată > 75%) .

Prin modelare matematică, ECDC a prognozat povara bolii de acum până la sfârșitul lunii noiembrie 2021. Evaluarea riscului reprezentat de pandemia SARS-CoV-2 este în continuare stratificată pentru populația generală vaccinată și cea nevaccinată și pentru populația vulnerabilă vaccinată și nevaccinată. Evaluarea se bazează pe faptul că vaccinații au o probabilitate mai mică de infecție și un impact mai mic al unei astfel de infecții decât cei nevaccinați, în timp ce populația vulnerabilă suferă un impact mai mare dacă apare infecția, în comparație cu populația generală.

Se cere acoperirea golurilor de imunitate

Țările ar trebui să depună eforturi continue pentru a-și crește acoperirea vaccinală anti-SARS-CoV-2 în toate grupele de vârstă eligibile, pentru a limita povara infecțiilor cu varianta Delta în toamnă, susține ECDC. Potrivit Centrului European de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, acest lucru necesită o monitorizare continuă a vaccinării și a factorilor determinanți sociali asociați, pentru a înțelege unde și în ce grupuri de populație și în ce comunități persistă goluri de imunitate. ”Conform prognozei actuale, în funcție de situația locală epidemiologică și a acoperirii vaccinale, vor fi încă necesare intervenții non-farmaceutice, de acum până la sfârșitul lunii noiembrie, pentru a controla circulația și impactul variantei Delta. Creșterea acoperirii vaccinale în populațiile vulnerabile și la personalul medico-sanitar înaintea lunilor de iarnă este, de asemenea, esențială pentru a atenua riscurile pentru sistemele de sănătate, care pot fi afectate de gripă și alte virusuri respiratorii, pe lângă SARS-CoV-2, existând riscul creșterii în continuare a cererii de îngrijire”, se mai arată în documentul ECDC.

Mesaje direcționate

ECDC cere statelor cu acoperire vaccinală insuficientă să încerce să înțeleagă factorii care determină absorbția scăzută a vaccinului în unele grupuri de populație, inclusiv probleme legate de acceptarea și accesul la vaccin, astfel încât să poată fi dezvoltate intervenții specifice contextului și eficiente. Totodată, mesajele guvernelor trebuie să cuprindă în mod clar și constant rolul important pe care îl joacă vaccinurile anti-SARS-CoV-2 și vaccinurile anti-gripale existente, în protejarea persoanelor față de formele severe de boală. ”Mesajele ar trebui, de asemenea, să evidențieze faptul că, deși multe țări au relaxat măsurile de sănătate publică în ultimele luni, menținerea măsurilor de igienă și evitarea aglomerării fizice inutile rămân importante”, mai precizează Centrul European de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.247 afisari

6 COMENTARII

  1. Nimic nou doar ciorbă reîncălzită. Treaba cu pragul minim la vaccin, oricare, de 70% e veche. De unde-au scos procentul nimeni nu știe.

  2. ECDC e sigura ca nu si vaccinatii care sunt purtatori sunt mult mai periculosi decat nevaccinatii ptr simplul motiv ca se pot plimba peste tot pe cand nevaccinatii sun ingraditi si nu prea au voie sa mearga oriunde?

  3. La fel si invers….vaccinatii fara testare pot infecta nevaccinatii….testati negativ !.
    Sa asmuti o categorie sociala, impotriva alteia…

  4. Se pune – intentionat desigur- semnul egal intre nevaccinati= bolnavi, si vaccinati= sanatosi, ceea ce este o mare prostie. Pentru ca vaxinatii pot fi foarte bolnavi; pana la proba contrarie, nevaccinatii sunt sanatosi.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger