AcasăCORONAVIRUSE oficial. România, singura țară care a renunțat total la vaccinul Covid

E oficial. România, singura țară care a renunțat total la vaccinul Covid

Campania de toamnă de vaccinare anti-Covid, comandată de Comisia Europeană, a fost un eșec total, cu toate presiunile făcute de autorități. Per total, în perioada septembrie 2023 – ianuarie 2024, au fost administrate sub 23 de milioane de doze în toate statele UE, marea majoritate persoanelor vârstnice. În clasamentul efectuat de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), România este, de departe, la coada acestuia, figurând cu un procent de 0,01% vaccinare.

Nici nu vreau să mă gândesc ce-o fi fost pe capul lui Alexandru Rafila, când a raportat la OMS și la Ursula von der Layen că românii au terminat-o cu vaccinarea anti-Covid. Cu siguranță, ministrul român al Sănătății a fost scos la tablă, mustrat și avertizat că nu a reușit să mai injecteze nimic, cu toate apelurile la vaccinarea binefăcătoare pe care le-a făcut.

Pentru prima oară, România a ocupat un merituos loc în coada clasamentului vaccinaților din campania de toamnă a UE, cu un procent de doar 0,01%, și ăla doar la vârstnici, că personalul medical, bolnavii cronici și gravidele nici nu au vrut să audă de serul minune. Deasupra noastră, destul de aproape s-a ținut Ungaria, cu procente între 0,2% și 0,3% la vârstnici și zero la celelalte categorii, urmată de Malta, cu 0,8% vaccinați la persoane între 60 și 69 de ani, 0,5%, la 70-79 de ani, și 1,2% la 80 de ani și peste. Slăbuț au percutat și Lituania, cu procente la vârstnici între 1,0% șți 1,5%, dar și Slovacia, cu procente între 1,1% și 2%. La polul opus s-au situat aceleași țări cu procente mari de vaccinare din 2021 până în prezent.

Astfel, locul întâi a fost ocupat de Danemarca, cu procente la vârstnici între 43,5% și 88,2%, urmată de Olanda, între 38,8% și 67,2%, de Irlanda, cu procente la vârstnici între 37,1% și 67,7%, și de Portugalia, cu 41%-62,1%. Doar șapte state UE și-au vaccinat personalul medical, printre care Belgia – 20,9%, Irlanda – 14,4% și Franța, 11,7%. Bolnavii cronici au fost vaccinați doar în Cehia și Spania, iar gravidele, doar în Irlanda și Spania. Trei țări UE, printre care și Germania, au refuzat să raporteze situația vaccinărilor la ECDC.

Iar au rămas doze pe stoc

La acest ritm de vaccinare Covid în UE, este de așteptat ca alte sute de milioane de doze să fie distruse. Comisia Europeană a renegociat atât de bine contractele cu producătorii de vaccinuri, încât toate statele sunt obligate să cumpere aceste seruri până în 2027. Potrivit ECDC, în campania de vaccinare desfășurată între 1 septembrie 2023 și ianuarie 2024,  în UE/SEE au fost administrate 22,7 milioane de doze de vaccin Covid-19.

În această perioadă, aproximativ 19,4 milioane de persoane cu vârsta de 60 de ani și peste au primit o doză de vaccin și aproximativ 5,5 milioane de persoane cu vârsta de 80 de ani și peste au primit o doză de vaccin Covid-19. ”Acoperirea mediană de vaccinare împotriva Covid-19 în rândul persoanelor cu vârsta de 60 de ani și peste a fost de 11,1% (interval: 0,01–65,8%), cu variații mari între țări, iar pentru persoanele cu vârsta de 80 de ani și peste, acoperirea mediană a fost de 16,3% (interval: 0,01–88,2%), cu la fel de mari variații între țări”, se arată într-un raport al ECDC.

Se cere mai mult efort pentru revaccinare

Eforturile de vaccinare ar trebui să se concentreze în continuare pe protejarea persoanelor cu risc de progresie către boli severe, de exemplu persoanele cu vârsta peste 60 de ani și alte persoane vulnerabile, indiferent de vârstă (cum ar fi persoanele cu comorbidități subiacente sau imunodeprimate) și femeile însărcinate, transmite ECDC. ”În plus, lucrătorii din domeniul sănătății ar trebui să fie, de asemenea, considerați de autoritățile de sănătate publică ca un grup prioritar pentru revaccinarea împotriva Covid-19. Raportul evidențiază diversele peisaje de vaccinare din țările UE/SEE, îndemnând eforturile continue pentru a asigura o acoperire cuprinzătoare în grupurile țintă și pentru a aborda variațiile dintre diferitele grupuri țintă”, se mai precizează în documentul ECDC.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
6.143 afisari

12 COMENTARII

  1. Rafaila!!!! Fă le tu ,OMS istule!!! si toti aia care o tineati asa. Lui nelu tataru fa i in creier! La fel și lu ponta ciucă bănicioiu și iohanus . Demenți aserviți!!!!

  2. Doamne, ce imi place. La cat de bine suntem organizati si sa vrei sa te vaccinezi nu prea stii cum sa o faci. Yesssss! Imi amintesc de minunatul recensamant la care imi faceam probleme de cum sa scap, dar nu m-a deranjat nimeni niciodata. Nici macar cu un numar de telefon in holul blocului, cum au mai gasit altii.

  3. Eu nu înțeleg de ce nu mai apar eroii gen Mandruta, Esca și toți ăilalți care se laudau ca și-au băgat în vena zeama minune și ii făceau muci pe cei reticenți… de ce acum nu mai ne dau lecții… de ce nu ne mai cearta… de ce acum nu se mai înțeapă… s-au sucit?!? dacă da, de ce??? sa ne zică și noua, sa stim…

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri