AcasăCORONAVIRUSE oficial. Noi efecte secundare la vaccinurile anti-Covid

E oficial. Noi efecte secundare la vaccinurile anti-Covid

Vaccinurile anti-Covid nu sunt chiar atât de sigure

Agenția Europeană pentru Medicamente a cerut introducerea în prospectul vaccinului anti-Covid Johnson a vasculitei, ca efect advers la administrarea produsului. Vasculita este o afecțiune foarte gravă, care poate provoca orbire și paralizie. În cazul vaccinului Moderna, s-a solicitat introducerea în informațiile oficiale a sindromului de extravazare capilară, stabilindu-se legătura directă dintre acest ser și apariția bolii.

Comitetul pentru siguranța medicamentelor din cadrul EMA a cerut introducerea în prospectul vaccinului Johnson a vasculitei, ca efect advers al acestuia, cu frecvență necunoscută. Este vorba despre vasculita vaselor mici cu manifestări cutanate, o inflamație a vaselor de sânge din piele care poate duce la o erupție cutanată, ascuțită sau plată, pete roșii sub suprafața pielii și vânătăi.

Vasculita vaselor mici poate fi cauzată de infecții virale sau bacteriene, precum și de medicamente și vaccinuri. Comitetul EMA a analizat un total de 21 de cazuri raportate la nivel global, în contextul celui mai recent raport de sinteză privind siguranța, inclusiv 10 cazuri de concordanță cu definiția stabilită a vasculitei cutanate care afectează un singur organ.

”Pentru cele mai multe dintre aceste 10 cazuri nu au fost identificate alte explicații evidente, iar opt dintre aceste cazuri au avut loc la scurt timp după administrarea vaccinului. Comitetul de siguranță pentru medicamente va continua să monitorizeze cazurile de vasculită și să comunice în cazul în care devin disponibile informații noi”, se arată într-un comunicat al Agenției Europene pentru Medicamente. Potrivit datelor medicale, vasculita apare ca urmare a agresiunii propriului sistem imunitar, prin faptul că acesta atacă, „din greșeală”, pereții vaselor de sange.

O boală extrem de gravă

Vasculita este o afecțiune provocată de inflamația vaselor de sânge, din cauza căreia pereții vaselor de sânge se pot îngroșa, se pot îngusta,  se pot slăbi, iar în unele cazuri pot rămâne cicatrici la nivelul pereților. Îngustarea pereților vaselor de sânge afectați de inflamație determină scăderea fluxului sangvin. Totodată, sunt situații în care vasul de sânge afectat se poate rupe, determinând sângerarea și afectarea organelor învecinate.

Conform medicilor, la nivelul creierului, vasculita se poate manifesta prin dureri de cap sau mai pot apărea simptome similare cu cele înregistrate în cazurile de accident vascular. De asemenea, poate determina tulburări de vedere prin afectarea arterelor ce irigă nervul optic, cu o scădere bruscă a vederii, iar în cazurile grave, netratate, poate apărea orbirea permanentă. Simptomele acestei boli sunt dureri de cap, nespecifice, care nu cedează la medicația uzuală, slăbiciune musculară care poate ajunge până la paralizie, confuzie sau episoade de pierdere a memoriei, probleme de vorbire sau de înțelegere, probleme de vedere care pot duce chiar la orbire, scădere rapidă în greutate, stare generală proastă, erupții neobișnuite ale pielii, durere la nivelul tâmplelor în timpul masticației sau a înghițirii, febra și convulsiile.

Probleme și la Moderna

Comitetul de siguranță al Agenției Europene pentru Medicamente a mai solicitat introducerea în informațiile despre produsul vaccinului anti-Covid Moderna efectul advers al sindromului de extravazare capilară. Sindromul este o afecţiune gravă, care provoacă scurgerea fluidului din vasele de sânge mici (capilare), rezultând în principal inflamaţii la nivelul extremităţilor (braţe şi picioare), tensiune arterială scăzută, îngroşarea sângelui şi scăderea nivelurilor de albumină din sânge (o proteină importantă din sânge). Simptomele sunt senzația de leșin, tumefierea rapidă a membrelor superioare și inferioare și creșterea bruscă în greutate.

A apărut Național – Italia, ziarul românilor din Italia. Se găsește la chioșcurile de ziare, în aeroporturi și în curând în magazinele românești din Peninsulă.

Accesați www.nationalro.it sau https://www.facebook.com/nationalitalia și veți fi la curent cu toate informațiile de ultimă oră despre comunitatea românească din Italia

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.