AcasăCORONAVIRUSE certificatul verde discriminatoriu? Răspunsul dat de șeful CNCD la întrebarea-cheie! ”Este...

E certificatul verde discriminatoriu? Răspunsul dat de șeful CNCD la întrebarea-cheie! ”Este nelegală” – VIDEO

(sursa foto: Facebook/ Asztalos Csaba)

De câteva zile, de când s-a luat decizii cu privire la zonele în care este necesară prezentarea certificatului verde și în România, pe lângă faptul că a crescut numărul celor care au ales să se vaccineze împotriva COVID-19, pentru că s-au temut că nu vor mai putea merge la muncă, au existat diverse reacții pe tema acestui pas decis de autorități.

Și cum nu au fost puțini cei care au acuzat ideea de discriminare, Asztalos Csaba a fost întrebat cu subiect și predicat dacă este sau nu certificatul verde discriminatoriu.

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Asztalos Csaba, a dat de înțeles, joi, la Digi24, că certificatul verde nu reprezintă discriminare. Dar a menționat că introducerea certificatului verde – dând ca exemplu în zona de HoReCa sau accesul în instituții publice – printr-un act administrativ, și anume printr-o hotărâre de guvern, este nelegală.

Iată ce a răspuns Asztalos Csaba când a fost întrebat dacă este sau nu certificatul verde discriminatoriu:

Șeful CNCD a făcut referire la un articol din legea supremă a statului, Constituția.

Articolul 53, alineatul 1 din Constituție arată foarte clar că drepturile fundamentale și libertățile omului pot fi limitate și enumeră condițiile în care pot fi limitate. Prima condiție de formă este că aceste limitări trebuie să aibă loc, citez, numai prin lege.

Ceea ce se întâmplă în România, astăzi, introducerea certificatului verde, de exemplu în zona de HoReCa sau pentru accesul în instituții publice printr-un act administrativ, adică hotărâre de guvern, este nelegală.

Acest aspect poate fi constatat doar de Curtea de Apel, pentru că hotărârile guvernului pot fi atacate doar în contencios administrativ, nu este de competența Curții Constituționale.

Marea problemă este că, în acest moment, România nu are o procedură rapidă de soluționare a acestor plângeri, așa cum anul trecut CCR a cerut Parlamentului să adopte o astfel de procedură”, a declarat șeful CNCD.

Asztalos Csaba: Aceste măsuri nu sunt discriminatorii, nu sunt neconstituționale

Asztalos Csaba a mai făcut, însă, o mențiune importantă, în tot acest context.  „Pe fond, însă, articolul 53, alineatul 1 din Constituție spune că statul poate limita drepturi fundamentale și libertăți cu scopul de a proteja sănătatea publică.

Statul, când adoptă astfel de măsuri, își îndeplinește o obligație pozitivă constituțională, ia măsuri prin care protejează viața oamenilor. Iar dacă le ia cu acest scop și respectând anumite reguli de proporționalitate, aceste măsuri nu sunt discriminatorii, nu sunt neconstituționale”, a susținut Asztalos Csaba.

Proiectul de lege privind certificatul verde la locul de muncă, respins în Senat/ Reacții

Precizările șefului CNCD vin la doar o zi după ce proiectul de lege privind certificatul verde la locul de muncă nu a trecut de votul senatorilor.


„PSD A VOTAT ÎMPOTRIVA CERTIFICATULUI VERDE LA LOCUL DE MUNCĂ
PSD este #consecvent: NU a votat proiectul de lege care introduce obligativitatea certificatului verde la locul de muncă.
Forma inițiată de PNL -USR- UDMR reprezintă:
o gravă discriminare între angajații din sectorul public & privat/între diverse categorii socio-profesionale;
un grav atac la adresa personalului din sectoarele critice, aflat în prima linie pentru combaterea pandemiei.”, au transmis social-democrații, într-un mesaj pe Facebook.
Și tot pe aceeași rețea de socializare a reacționat și Alina Gorghiu, senator PNL.

„Un semnal prost dat de PSD și AUR, azi, în Senatul României! Nu mă interesează să fiu simpatică sau populară. Astăzi, cu atât mai puțin. Sunt coinițiator al proiectului privind stabilirea unor măsuri sanitare pentru protejarea sănătății publice pe perioada stării de alertă. Pentru că eu cred că fiecare are obligația să se vaccineze. Indiferent că lucrează în sistem public sau privat”,a transmis, între altele, liberala Gorghiu.
author avatar
Andrei Coman
744 afisari

3 COMENTARII

    • S a antepronuntat.Sa taca atunci cand va fi de hotarat.
      Gorghiu ,bine ca nu ne injecteaza vaccinul in alte gauri ! Ne obliga pe toti sa facem ca ea, incalcand Legea pacientului.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger