AcasăCORONAVIRUSDupă Sărbători, potopul? Experţii în Sănătate, veste cruntă despre ce urmează în...

După Sărbători, potopul? Experţii în Sănătate, veste cruntă despre ce urmează în ianuarie

val 5 pandemie După Sărbători, potopul? Experţii în Sănătate, veste cruntă despre ce urmează în ianuarie

Valul 5 al pandemiei este așteptat în România la finalul lunii ianuarie, cel târziu la începutul lunii februarie, cu număr mare de cazuri, astfel că Unitățile de Primiri Urgențe trebuie să găsească spații pentru extindere, pentru triajul și tratamentul pacienților.

Valeriu Gheorghiță a şi spus deja că impactul variantei Omicron este uriaș, mai ales că există deja date care arată că se transmite și prin aerosoli.

România, nepregătită pentru valul 5

Din păcate, în ţara noastră pregătirile pentru un val întârzie, iar vaccinarea scade de la o zi la alta. Cei care au ajuns în centrele de vaccinare pentru a doua sau a treia doză au rămas uimiți să descopere că nu era deloc coadă.

Febra cumpărăturilor de Sărbători a făcut ca centrele de vaccinare din toată ţara să fie şi mai goale. La centrul de vaccinare de la Palatul Copiilor din Capitală înainte se vaccinau şi 800-900 de persoane pe zi. În ultimile zile au mai ajuns însă aproximativ 500.

Se pregătesc deja secţiile UPU şi ATI

Călin Alexandru, din partea Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a anunțat, în conferința de presă, că valul 5 este așteptat în România la finalul lunii ianuarie, cu un număr mare de cazuri, iar pentru pregătirea gestionării acestuia, Unitățile de Primiri Urgențe trebuie să identifice spații pentru extindere.

Sunt deja date care sugerează și transmiterea aerogenă, prin aerosoli, nu doar prin picături, ceea ce o face mult mai contagioasă”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Medicii apelează la responsabilitatea populației. „Având în vedere că acestă variantă Omicron se transmite şi la pacienţii vaccinaţi chiar dacă au forme uşoare sfătuiesc pe toată lumea să poarte mască să facă igiena mâinilor”, recomandă medicii.

Cu toate acestea măsurile de la noi din ţară pentru a preveni o nouă tragedie întârzie să apară. Nici acum nu s-a ajuns la o formă final privind introducerea certificatului verde la muncă.

Impactul pe transmitere e uriaș. Nu știm măsura în care persoanele nevaccinate sau fără istoric de trecere prin boală vor face forme ușoare și nu e bine să experimentăm pe noi acest lucru.

Într-o țară precum România, cu o rată mică de vaccinare, e foarte greu de prevăzut impactul și nu trebuie să facem aceste evaluări pe sănătătea noastră, pentru că ceea ce omoară este boala COVID-19 și nu vaccinul”, a afirmat Valeriu Gheorghiță.

author avatar
Andrei Ștefan