AcasăCORONAVIRUSDubai testează respirația pentru a detecta Covid-19 într-un minut

Dubai testează respirația pentru a detecta Covid-19 într-un minut

Un test care poate detecta dacă o persoană are virusul folosind o probă de respirație este testat în Dubai ca o alternativă potențială și mai rapidă la PCR-ul mai incomod.

Vor fi testați 2.500 de pacienți la centrul de îngrijire medicală primară Nadd Al Hamar, cu scopul de a evalua acuratețea acestei proceduri. Dispozitivul funcționează prin faptul că un pacient expiră într-un dispozitiv de unică folosință, cu un singur sens. Apoi măsoară și analizează biomarkerii compușilor organici volatili (COV) – indicații dacă sistemul imunitar luptă împotriva unei boli specifice – în eșantion și dă rezultate într-un minut, notează The National. Studiul clinic comun este realizat de Universitatea de Medicină și Științe ale Sănătății, Dubai Health Authority(DHA) și Breathonix, compania care a dezvoltat testul. Breathonix,  derivată de la Universitatea Națională din Singapore, a efectuat anterior un studiu pilot care a implicat 180 de pacienți și a constatat că testul are o sensibilitate de 93% și o specificitate de 95%.

Dr. Hussain Al Samt, director de patologie și genetică la DHA, a declarat că, dacă se va găsi suficient de corect, testul ar putea îmbunătăți drastic diagnosticul și îngrijirea pacienților cu Covid-19.Descriind tehnologia ca fiind „foarte promițătoare”, el a spus că diagnosticul ar putea fi un „schimbător de jocuri în lupta globală împotriva virusului”. Testul este semnificativ mai rapid decât metodele actuale disponibile, cum ar fi PCR, care pot dura până la 48 de ore pentru a fi procesate în laboratoarele locale. Dacă va fi aprobat, testul respirației ar aduce o eficiență sporită screeningului de masă în zonele cu o populație foarte mare. Un rezultat care va ajuta autoritățile să izoleze rapid cazurile pozitive înainte ca virusul să se răspândească la alții. „Testul respirației este neinvaziv și este puțin probabil să provoace vreun disconfort, deoarece persoana trebuie să respire normal în dispozitiv. De asemenea, este rapid și ușor de  instruit oamenii cu privire la modul de efectuare a testului, astfel încât să poată fi lansat cu ușurință pe site-urile de testare ”, a spus Du Fang, cofondator și director de operațiuni al Breathonix.Testele au fost importate în Dubai la bordul zborurilor de marfă Emirates.

author avatar
Radu Jacotă Redactor