AcasăCORONAVIRUSDSP-ul caută, cu disperare, avocați. S-au înmulțit procesele de malpraxis

DSP-ul caută, cu disperare, avocați. S-au înmulțit procesele de malpraxis

Au început procesele de malpraxis. Instituțiile de sănătate ăși caută avocați

Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București (DSPMB) vrea să achiziționeze servicii de reprezentare juridică, cu predilecție avocați specializați în cazuri de malpraxis. Instituția susține în Caietul de sarcini că acțiunile în instanța de judecată au crescut constant în contextul pandemiei Covid și că salariile mici nu permit angajarea unor juriști.

În momentul de față Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București are cel puțin 50 de procese pe rol și niciun avocat sau jurist angajat în instituție. DSPMB a anunțat zilele trecute achiziția unor servicii de reprezentanță juridică prestate de 3 avocați, din care doi pentru procesele din instanță. ”Serviciile de consultanţă şi de reprezentare juridică ce urmează a fi achiziționate trebuie să asigure realizarea legală, unitară și completă, a activității instituției în conformitate cu prevederile  Codului Muncii, Legii nr.319/2006 a securităţii şi sănătăţii în muncă, a tuturor legilor si a actelor normative ce reglementează activitățile specifice, reprezentarea corespunzătoare a DSPMB în instanțele de judecată, acolo unde se află în procese pe diverse cauze. Angajatorul (DSPMB) are obligaţia de a supraveghea funcționarea în deplină legalitate a instituției, precum și pe aceea de a se apăra împotriva acțiunilor judecătorești aflate pe rol, în cauze diverse, față de alte entități, sau față de persoane fizice, ce se consideră prejudiciate prin decizii sau acțiuni conexe acestora, întreprinse de DSPMB. Văzând toate aceste nevoi, dar și faptul că Autoritatea Contractantă nu a reușit să își angajeze un personal propriu adecvat necesităților din cauza nivelului scăzut de salarizare, vizavi de creșterea constantă a acțiunilor din instanța de judecată, mai ales în condițiile pandemiei Corona SARS-2, aceasta a decis să achiziționeze două tipuri de servicii separate, procedând la încredințarea lor pe două loturi distincte, către unul sau mai mulți operatori ce îndeplinesc condițiile de calificare”, se arată în caietul de sarcini.

Specializare în malpraxis

Avocatul sau casa de avocatură cu care DSPMB vrea încheie contract pentru serviciile de consultanţă juridică, activitate curentă, trebuie să facă dovada că a asigurat servicii de asistență juridică pentru unități sanitare, sau că a activat profesional în domeniul sanatății, cu o experiență de cel puțin trei ani. Potrivit caietului de sarcini, pentru serviciile de reprezentare juridică în fața instanțelor de judecată cei doi avocați sau cele două case de avocatură trebuie să facă dovada că au instrumentat și că au experiență în cazurile de malpraxis medical. Avocatul care va acorda consultanță juridică va avea o listă extrem de lungă de atribuții și un program de cel puțin 10 ore pe zi. Reprezentarea juridică se va asigura prin prezența în instanțele de judecată, ori de câte ori este nevoie și cel puțin o oră pe zi, cinci zile din șapte, la sediul Direcției de Sănătate Publică București în spațiul care i se va pune la dispoziție în acest sens.

Condiții de plată inacceptabile

Valoarea totală estimată a contractului de servicii reprezentare juridică este de 163.128,91 lei, fără TVA, pe o perioadă de 6 luni. Din acești bani, 8.500 de lei/lună fără TVA vor fi dați avocatului care va asigura consultanța juridică și 6.400 lei pe lună fără TVA pentru fiecare dintre cei doi avocați care vor reprezenta DSPMB în instanță. Plata serviciilor achiziţionate se va face, la finalizarea unei etape procesuale, în termen de maxim 60 de zile de la primirea facturii, care va purta confirmarea persoanei responsabile cu urmărirea contractului, cu privire la realitatea prestării serviciului. Plata în avans nu este acceptată, iar DSPMB nu va plăti penalităţi dacă, din motive neimputabile, nu i s-au asigurat fondurile de la bugetul de stat. Avocații spun că astfel de condiții sunt inacceptabile pentru cei care au experiență, așa cum cer cei de la DSPMB, și că cel mai bine pentru instituție ar fi să-și angajeze juriști.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
5.746 afisari

4 COMENTARII

  1. Zat ! Sa si foloseasca consilierii juridici.O groaza de institutii publice au consilieri procesuali cu zeci de procese / persoana !!
    Dupa ce au papat banii ministerului ce decizii manageriale / sanitare aberante,.nesustinute de dovezi stiintifice, acum vor sa pape banii statului sa le apere fundurile.Reclamantii sa invoce art 16 din Legea 554 /2004.

  2. A ha ha, incepe iuresul si la agaricii de la dsp-uri, unde toti sunt angajati de la partid si pe baza de pcr, adica pile, cunostiinte, relatii !! Lasati, bai trantorilor criminali, ca macar a-ti salvat poporul roman, vorba aia a voastra de tampiti patentati !! 🙂 Stati, bai sa vina foametea cea mare, sa vedeti voi atunci senzatii tari, de data asta si in afara auschwitz-urilor voastre !! 🙂 O sa va puna pielea astia pe bat, bai amatorilor, nici criminali adevarati nu stiti cum sa fiti, va faceti de ras, bai handikapatilor !! Dracul o sa va ia, totul e un butoi de pulbere, numai scanteia sa o mai aprinda cineva trebuie !! Matu sau Orban, sa vedem care prost de 3 lei e mai iute de mana, si aprinde fitilul, atunci sa vezi distractie la rumanasi in Bukale, o sa se omoare pe strazi ca niste animale ce sunt 🙂

  3. Nu pe instituții trebuie să le dăm noi în judecată ci pe funcționarul public, cu nume și prenume, pe Ludovic Orban, pe Câți, pe Arafat, pe Iohannis, pe ei ca persoane care au greșit. Că nu au greșit dactilografele instituției nici liftierele nici șoferii nici electricienii instituției ci au greșit niște oameni și EXACT acei oameni trebuie să și plătească DESPAGUBIRI adică despăgubiri în BANI către cei afectați de consecințe.
    Că vorba bancului din comunism „ceea ce este al tuturor este al nimănui” ei vin și pleacă din instituții în instituții, țop-țop, bugetul general plătește (adică tot noi) iar abuzurile, neglijențele și nesimțirile continuă, fără sfârșit.
    Când vor începe să plătească despăgubiri reale pentru nesimțirile LOR, abia atunci optica bugetarului despre lume și viață se va modifica. Abia atunci.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger