AcasăCORONAVIRUSDr. Oana Secară: ”Testarea asimptomaticilor va prelungi artificial pandemia”

Dr. Oana Secară: ”Testarea asimptomaticilor va prelungi artificial pandemia”

Medicul Oana Mihaela Secară, directorul medical al Spitalului Municipal suport Covid din Onești, susține că testarea ar trebui făcută doar pentru simptomatici, pentru că, altfel, vom avea la nesfârșit cazuri pozitive. Dacă s-ar fi făcut testare masivă și pentru gripă, ar fi însemnat că suntem într-o pandemie continuă de zeci de ani, mai spune medicul băcăuan.

Până nu vom lua modelul gripei nu vom rezolva nimic, ne spune dr. Oana Mihaela Secară. Aceasta arată că există o similitudine în comportamentul gripei și al Covidului din punctul de vedere al fenomenului epidemic.

”Până când nu trece toată populația în contact cu SARS-Cov-2, imunitatea naturală, care este cu adevărat protectivă din toate punctele de vedere, nu se dezvoltă. Trebuie să ne amintim medicina și să facem ce făceam și în cazul epidemiei de gripă. Adică testam atunci când persoanele veneau cu simptomatologie clară, cu pneumonii. Ideea este să ne ocupăm de pacienți. Pe noi ne interesează cei care cu adevărat au o problemă care trebuie tratată. Corect este să testăm doar simptomaticii, așa scrie și în metodologia pentru acești pacienți. La normalitate vom ajunge când vom avea grijă să tratăm pacienții care apar. Și înainte, dacă cineva răcea, stătea acasă două-trei zile, cam așa ar trebui să comportăm și acum. Și gripa a dat foarte multe bătăi sistemului medical și a avut foarte multe victime la activ, de-a lungul timpului. Dar, încet, încet, s-a ajuns să existe această imunitate de turmă care ne permite acum să o tratăm mai relaxat, deși în continuare avem cazuri grave la gripă”, ne-a declarat dr. Oana Mihaela Secară. Potrivit medicilor, pacienții vulnerabili la virozele respiratorii au existat și vor exista întotdeauna, iar acești oameni trebuie tratați și spitalele trebuie să aibă structuri pregătite și pentru astfel de pacienți.

Pozitivi vom avea tot timpul

Dacă se va merge doar pe teste vor apărea tot timpul mulți pozitivi, dar asta nu are nicio relevanță, mai spune dr. Oana Mihaela Secară. ”Dacă ne-am testa continuu pentru virusul gripal probabil că am vedea același lucru, valuri peste valuri. Ar însemna că noi suntem într-o pandemie de gripă de zeci de ani.  Noi acum trebuie să revenim la abordarea pe care am avut-o întotdeauna pentru viroze, pentru că, altfel, este un cerc care nu se va închide niciodată”, afirmă dr. Oana Mihaela Secară. Singurul lucru care poate fi făcut este să schimbăm complet modul de raportare a cazurilor, pentru că acela care are doar test pozitiv nu este un caz, consideră medicii.

”Definiția de caz nu are nicio legătură cu un test pozitiv în cazul acestei viroze, care este o viroză respiratorie. Este o contradicție în termeni să spui că este un caz despre cineva care nu are nimic. După părerea mea, nici testarea nu este o soluție acum, pentru că testarea trebuie făcută doar dacă cineva are simptomatologie. Nu trebuie să facem testare în ritm de screening, pentru că nu facem decât să ne zăpăcim, nu vom avea o linie coerentă a comportamentului vizavi de aceste fenomene epidemice”, ne-a precizat dr. Oana Mihaela Secară.

Să ne întoarcem la gândirea medicală serioasă

Virozele nu se vor termina niciodată, astfel că nu se poate merge în această paradigmă și trebuie să ne întoarcem la gândirea medicală serioasă, pe care o aveam și înainte de această pandemie, arată medicii. ”Și doar în funcție de numărul de cazuri spitalizate să declarăm sau nu o izbucnire epidemică. Acum dacă mergem doar pe testul pozitiv, vom avea încontinuu cazuri, pentru că oamenii pot fi asimptomatici sau pot avea forme foarte ușoare de boală. Nu acest lucru trebuie să ne îngrijoreze. Nu știm încă ce se va întâmpla dacă vor apărea și alte variante, ce știm însă clar este că persoanele care au trecut prin boală sunt protejate. Chiar dacă se reinfectează, așa cum se întâmplă în orice viroză, în mod normal, dacă organismul este bine echilibrat, nu ar trebui să pună probleme deosebite și nici să aibă nevoie de spitalizare”, ne-a mai declarat dr. Oana Mihaela Secară.

1.746 afisari

8 COMENTARII

  1. toate masurile luate inclusiv protocoalele ucigase sint pentru imbolnavirea oamenilor .se apropie funia de par si nu stiu cum sa iasa din fundatura . nurnberg !

  2. Ca sa procedam ca in cazul gripelor, in primul rand ar trebui sa existe un protocol clar al tratamentului, apoi, esential si obligatoriu ar fi sa existe medicamentele in farmacii, noi sa le cumparam, sa ne tratam noi sau baba Leana, moasa satului si sa ne rugam Domnului sa nu ajungem la spital. Am spus bine d-na doctor ?? Medicii si-ar putea relua astfel vechile metehne , adica program de voie, tratam pe cine da mai mult etc. Ce, mai plangeti, ce mai plangeti…

  3. Acum…si dna doctor….are opinii bune dar nu se poate sa ascundem gunoiul sub pres.Intradevar, da rau la statistica dar si asimptomaticii raspandesc boala….in consecinta, nedepistati , vor imbolnavi pe altii care pot fi simptomatici…si vor creste nr.de.imbolnaviri.Testarea in masa si chiar autoizolarea( pentru cei cu bun simt) va scade nr.de imbolnaviri.

  4. Mai d-na doctor, mata n-ai citit mailul lui Fauci în care a spus ca a scris Asimptomatic din greșeală, ca era obosit. Mata ca doctor ai cunoscut bolnav fără simptomele unei boli? Ce tratament i-ai dat? dacă a fost cazul. Sau nu te auzi ce vorbești? Păcat, ca la început te apreciam!

  5. Tranca – fleanca … ! Diversiune , diversiune , desertaciunea diversiunilor ! Nu asta e problema , nu asta va prelungi….. Se va prelungi pina cind nu se va stabili focarul , caile de transmitere , biologia virusului …asta e esenta unei pandemii , madam specialista . Du-te si combate focarul , taie caile de transmitere , cerceteaza biologia virusului corect , asa ai fost invatata la specializare . Toata stima , da esti pe linga !De propaganda pro si contra suntem satui , faceti ce ati invatatin astfel de situatii si nu ce …..

      • Nu pricepi ca e un joc in care se eludeaza adevarul si dintr-o tabara si din alta ? Nu Bigfarma am incriminat-o , ci lipsa de carte a celor care se dau specialisti . Ia orice tratat de epidemiologie , deschide la epidemii -pandemii si combaterea lor si vei intelege ,vaccinarea nu rezolva , previne , e cu totul altceva , rezolva doar aplicarea principiilor de lupta in astfel de situatii ! Si nimeni nu vrea sa aplice . Pot fi si gunoier , am insa carte si stiu sa citesc , ceea ce tu nu dovedesti ! Nu ai curajul sa iti dai numele , esti descalificat din start.

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri