AcasăCORONAVIRUSDr. Anthony Fauci, avertisment sumbru: „Vaccinul antiCovid nu va eradica boala”

Dr. Anthony Fauci, avertisment sumbru: „Vaccinul antiCovid nu va eradica boala”

Anthony FauciDr. Anthony Fauci, avertisment sumbru: „Vaccinul antiCovid nu va eradica boala” / foto: CNBC.com

Epidemiologul american Anthony Fauci a declarat joi că un vaccin pentru Covid-19 este la orizont, dar a avertizat că acesta ar putea fi insuficient pentru a contribui la eradicarea bolii.

Vorbind la un webinar găzduit de institutul de cercetări Chatham House, cel mai important expert în boli infecţioase din Statele Unite a respins ideea că oamenii ar putea deveni delăsători în urma progresului în asigurarea unui vaccin eficace pentru noul coronavirus, potrivit CNBC.

„Cred opusul… chiar cred. Cavaleria vine, dar nu lăsaţi armele, continuaţi lupta, pentru că nu a ajuns încă. Ajutorul este pe drum, dar nu a sosit încă”, a spus dr. Anthony Fauci.

„Pentru mine este mai mult un stimulent de tipul ‘Vă rog, nu cedaţi. Nu disperaţi, sfârşitul este aproape’, ca opoziţie la ‘Hei, putem pleca, nu vă mai îngrijoraţi’. Nu putem pleca. Trebuie să continuăm să dublăm măsurile de sănătate publică”, a adăugat specialistul american în boli infecțioase.

Expertul a făcut aceste afirmaţii la trei zile după ce Pfizer şi BioNTech au anunţat că vaccinul lor candidat are o eficacitate de peste 90% în prevenirea infecţiilor cu noul coronavirus.

Se îndoiește că boala Covid poate fi eradicată vreodată

„Mă îndoiesc că vom eradica această boală. Cred că avem nevoie de un plan, să o ţinem sub control cronic. Poate fi ceva care devine endemic, de care trebuie să ţinem seama. Sigur, nu va mai fi o pandemie pentru mult timp, pentru că vaccinurile vor schimba acest lucru”, a mai spus Fauci.

Eficacitatea vaccinului a fost semnificativ mai mare decât sperau oamenii de știință. Fauci spusese anterior că unul care este 50% sau 60% eficient ar fi acceptabil. Se speră că un vaccin ar putea contribui la stoparea pandemiei coronavirusului care a provocat peste 1,28 milioane de decese în întreaga lume.

Numărul cazurilor noi de infecţii cu noul coronavirus creşte puternic în Statele Unite, cu peste 100.000 pe zi. În primele 10 zile din noiembrie, în SUA au fost înregistrate peste 1 milion de cazuri noi.

Potrivit COVID Tracking Project, în Statele Unite sunt spitalizaţi 65.368 de oameni cu noul coronavirus. În total, în SUA au fost înregistrate peste 10,4 milioane de cazuri de infecţii cu noul coronavirus şi peste 241.000 de decese asociate acestei boli.

author avatar
Andreea Vlad