AcasăCORONAVIRUSÎncă două localități din România intră în carantină! Unde se schimbă regulile

Încă două localități din România intră în carantină! Unde se schimbă regulile

Autoritățile au decis instituirea carantinei în două comune argeșene, începând cu 1 august. Totul, ca urmare a situației epidemiologice generate de noul coronavirus.

Este vorba despre localitățile Bălilești și Dârmănești. O decizie în acest sens a fost luată după ce Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a avut, vineri seară, o ședință extraordinară, în care s-a discutat solicitarea venită de la vârful Direcției de Sănătate Publică Argeș, în cazul celor două comune.

”Ținând cont de hotătârea nr 27 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, emisă la propunerea DSP Argeș nr 20113/31.07.2020, în baza evaluării epidemiologice avizată de către INSP, prin care se constată că răspândirea comunitară nu poate fi controlată prin alte metode, iar numărul persoanelor infectate este peste pragul de 3 cazuri/1000 de locuitori, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a emis ordinele prin care se instituie carantina zonală, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu 01.08.2020 (ora 01.00), pentru comunele Bălilești și Dârmănești”, a transmis Prefectura Argeș, sâmbătă dimineață, într-un comunicat.

În ce condiții se mai poate intra în cele două localități

Ca urmare a deciziei CJSU, se va putea intra/ieși în și din localitățile Bălilești și Dârmănești doar cu motive bine întemeiate. Oamenii vor putea merge la muncă, dacă prezintă o adeverință de la angajator, o legitimație de serviciu sau un document care să dovedească faptul că se deplasează către locul unde este angajat.

Prefectura Argeș a listat condițiile în care se mai poate intra/ieși în/din cele două localități:

”Conform prevederilor legale în vigoare, în localitatea carantinată sunt permise intrarea, respectiv ieșirea pentru:

a) transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, al materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice în localitatea carantinată, precum și aprovizionării populației;

b) persoanele care nu locuiesc în zona carantinată, dar care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, situațiilor de urgență, administrației publice locale, asistenței și protecției sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii, alimentației publice, alimentării cu apă, comunicațiilor și transporturilor; persoanele care susțin examene de admitere la facultate;

c) persoanele care locuiesc în zona carantinată și desfășoară activitate profesională în afara zonei carantinate cu prezentarea unei adeverințe de la angajator, legitimație de serviciu sau oricare alt document care să ateste activitatea profesională;

d) persoanele care realizează activități agricole sau pentru comercializarea de produse agroalimentare;

e) deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei/unui rude/afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie;

f) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;

g) urgențe medicale.”

Ce alte localități sunt în carantină

Măsura în cauză a fost luată după ce vineri în județul Argeș fuseseră raportate 112 noi cazuri de COVID-19, în decurs de 24 de ore, și un total de 3224 de persoane confirmate cu noul coronavirus.

Deja măsuri de carantinare fuseseră luate pentru orașul Făget și cele trei sate aparținătoare – Bichigi, Temereşti şi Colonia Mică, precum și pentru localitășile Cartojani, din județul Giurgiu, respectiv Gornet, din Prahova.

sursa foto: Facebook/Prefectura Argeș

author avatar
Cristina Stefan
100 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger