AcasăCORONAVIRUSDosarele morților Covid. Medicii vin cu avocați de top la audieri

Dosarele morților Covid. Medicii vin cu avocați de top la audieri

În cazurile deceselor Covid, medicii dau vina unii pe alții

Deși au doar calitatea de martori în dosarele penale ale morților Covid, medicii vin la audieri însoțiți de avocați de top, proveniți din rândul judecătorilor și procurorilor penaliști, cu onorarii pe măsură. Mai nou, medicii s-au plâns la Avocatul Poporului că sunt chemați la Poliție, fiind acuzați de ucidere din culpă, și că nu ar avea timp de așa ceva.

Medicii din Spitalul de Urgență Arad, acuzați de rudele morților Covid de ucidere din culpă, malpraxis, delapidare și fals și uz de fals, vin la audieri cu avocați de renume din județ, deși, în această fază, au doar calitatea de martori, ne spune avocatul Oana Lăzărescu. În prezent sunt înregistrate zeci de plângeri penale împotriva medicilor, dar și împotriva Spitalului de Urgență Arad, supranumit ”Spitalul morții”, după ce s-a constatat că pacienții Covid au decedat în condiții suspecte.

”Toți medicii, fără excepție, vin la audieri însoțiți de avocați, în faza de martori. Dacă tu nu ești vinovat, dacă nu te simți cu musca pe căciulă, de ce vii cu avocat? Și nu orice avocat, ci avocați de top din județ, foști judecători și foști procurori, penaliști, care au onorarii foarte mari. Și asta în condițiile în care medicii nu sunt puși încă sub acuzare. Legea spune că nu au nici măcar dreptul de a veni cu avocat arunci când sunt chemați în calitate de martori, pentru că nu sunt subiecți procesuali activi. Am dosare în care m-am angajat să fiu de față la toate actele de procedură, deci când polițiștii le iau declarații medicilor eu trebuie să asist, ca să pot să le pun întrebări. Este incredibil să-i vezi pe medici cum dau vina pe asistente, cum dau vina unii pe alții, spunând că starea pacientului s-a depreciat pe secția unui doctor, iar acesta vine și spune că starea pacientului s-a depreciat pe secția celuilalt, și tot așa. La infecțiile nosocomiale unii spun că le-au luat de pe secția ATI, iar cei de la ATI că de pe altă secție”, ne-a declarat avocatul Oana Lăzărescu.

Declarații contradictorii

Deși reprezentanții spitalului fac tot posibilul să tărăgăneze cercetările, schimbarea calității de martor în suspect este foarte aproape. Audierile s-au prelungit foarte mult din cauza faptului că polițiștii judiciari au constatat că sunt numai declarații contradictorii între medici în aceeași speță, iar declarațiile lor nu se regăsesc în înscrisurile depuse de către spital.

”Pentru administrarea de medicamente la o zi după deces au dat vina pe asistentă, deși asistenta nu inițiază tratament medicamentos. Au decontat hrană pentru pacienții care, înainte de a deceda, au stat tot timpul intubați și multe alte nereguli. Am un dosar acum cu un pacient căruia i s-a pus un cateter venos, operațiune care trebuia făcută sub stricta supraveghere a unui chirurg, și a fost pus de către un rezident. M-am ocupat de zeci de plângeri penale și în fiecare zi vin rude ale pacienților morți în spital de Covid. Cel mai departe s-a ajuns la numirea experților pentru efectuarea expertizelor pe acte, pentru că spitalul a refuzat să dea actele inclusiv Poliției”, ne-a spus avocatul Oana Lăzărescu.

Mai presus de lege

După ce mai mulți medici de la ATI s-au plâns la Avocatul Poporului că sunt chemați la sediile de Poliție pentru audieri în dosarele de ucidere din culpă, instituția a cerut tratament preferențial pentru aceștia. ”Deplasările  fizice  la  sediul  secțiilor  de  poliție,  cu  consecința  părăsirii  locului  de  muncă,  în condițiile în care este bine-cunoscută lipsa personalului calificat, audierea fizică, în condiţii de cele mai multe ori improprii, mărește riscul contaminării atât  pentru  medici, cât și pentru personalul implicat în audiere. Recomandăm o conduită mai flexibilă în ceea ce privește procedura de citare în fața organelor de urmărire penală, dar și posibilitatea audierii  cadrelor medicale fie online, dacă infrastructura permite acest lucru, fie în spații special amenajate la locul de muncă al acestora, astfel încât calitatea actului medical să nu aibă de suferit”, a precizat Avocatul Poporului.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.