AcasăCORONAVIRUS“Doamna Ursula” pregătește vaccinarea obligatorie

“Doamna Ursula” pregătește vaccinarea obligatorie

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri că UE ar trebui să aibă o „discuție” privind vaccinarea obligatorie, subliniind totodată că o astfel de decizie revine statelor membre. E un fel de a spune: odată ce se dă ordinul de la Bruxelles, „statele membre” se execută.

În timp ce noua variantă Omicron îngrijorează planeta, Ursula von der Leyen a spus despre obligația vaccinului că este „potrivit și rezonabil să avem această discuție acum”, menționând că este o „poziție personală”.

„Este nevoie de o abordare comună, dar cred că este o discuție care trebuie să aibă loc”, a adăugat ea.

Pentru a stopa izbucnirea pandemiei, Austria este  prima țară din UE care a decis să pregătească o lege de impunere a vaccinării populației adulte de la 1 februarie 2022.

Germania a anunțat marți că vaccinarea obligatorie va face subiectul unui proiect de lege, depusă parlamentului înainte de sfârşitul anului.

În ceea ce privește vaccinarea copiilor, șeful executivului european a anunțat că versiunea vaccinului anti-Covid de la BioNTech/Pfizer pentru această categorie va fi „disponibilă din 13 decembrie” în UE.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a sprijinit săptămâna trecută extinderea actualei licenţe europene companiilor farmaceutice Pfizer şi BioNTech pentru utilizarea vaccinului lor la copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani, deşi într-o doză mai mică decât cea administrată celor de peste 12 ani.

Potrivit președintelui Comisiei, va dura „aproximativ 100 de zile” pentru ca cercetătorii să adapteze răspunsul vaccinului la noua variantă Omicron.

author avatar
Radu Jacotă Redactor