AcasăCORONAVIRUSDistribuție fără „lanțul rece”: vaccinul sub formă de pulbere

Distribuție fără „lanțul rece”: vaccinul sub formă de pulbere

Focarele de gripă porcină, Ebola, Zika și Covid-19 au afectat milioane de oameni. Vaccinările au fost esențiale pentru combaterea virușilor, dar nu toate țările au acces la acestea, din cauza problemelor de stocare și distribuție.

Una dintre modalitățile inovatoare este dezvoltarea vaccinurilor anti-Covid sub formă de pulbere uscată, care pot fi transporate ușor și rentabil fără a fi necesară depozitarea la rece sau refrigerarea.

Două companii suedeze, Ziccum și Iconovo, testează versiuni de pulbere uscată ale celor mai necesare vaccinuri din lume, în colaborare cu giganți farmaceutici precum Johnson & Johnson.

Astfel de vaccinuri pot rezista la temperaturi de peste 40 de grade Celsius și reprezintă o schimbare majoră în modul actual de depozitare, cunoscut sub numele de “lanțul rece”: dozele trebuie păstrate în flacoane de sticlă la -70 de grade, înainte de a fi mutate în frigidere pentru a nu-și pierde eficacitatea.

„Vaccinul sub formă de pulbere și-ar dovedi în mod clar utilitatea mai ales pe continentul african, unde climatul cald și lipsa de energie electrică au provocat probleme serioase de stocare și livrare”, a declarat pentru Euronews directorul executiv al Ziccum, Goran Conradson.

Ziccum a patentat o tehnologie de uscare la aer a vaccinurilor pentru a crea versiuni “termostabile” care pot fi depozitate și transportate fără refrigerare. Pulberea de vaccin poate fi amestecată cu apă sterlină înainte de inoculare.

Iconovo susține că un astfel de vaccin poate fi și inhalat în viitor,  cu dispozitivele folosite de pacienții cu astm. Cele două companii suedeze au testat vacinul pe șoareci, dar intenționează să înceapă studiile la oameni.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că nimeni nu este în siguranță până când toată lumea nu este vaccinată împotriva virusului.

Cercetările sugerează că în 2021 vor fi produse suficiente vaccinuri pentru a acoperi 70% din populația globală de 7,8 miliarde. Dar majoritatea dozelor sunt rezervate națiunilor bogate.

Conform estimărilor OMS, peste 50% dintre vaccinuri pot fi risipite la nivel mondial în fiecare an din cauza controlului temperaturii, logisticii și problemelor legate de transport.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
377 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger