Agențiile din domeniul sănătății insistă să ne vaccinăm cu serurile produse de Johnson&Johnson și AstraZeneca, deși mai multe persoane cărora le-a fost inoculat produsul au făcut tromboze.
„Beneficiile Vaxzevria (n.r. serul produs de AstraZeneca) depăşesc riscurile în rândul adulţilor la toate categoriile de vârstă”, a precizat, vineri, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA). Agenția a reiterat că beneficiile vaccinului anti-COVID19 AstraZeneca au crescut odată cu înaintarea în vârstă şi au continuat să depăşească riscurile.
Comisia Europeană a cerut EMA să efectueze un nou studiu după ce mai multe ţări din Uniunea Europeană şi din lume au limitat utilizarea vaccinului de la AstraZeneca.
Vaccinarea cu Johnson&Johnson, reluată în SUA
În același timp, Statele Unite vor relua vaccinarea cu serul Johnson&Johnson, deși administrarea acestui vaccin a fost pusă pe pauză după apariţia unor cazuri de tromboză. O comisie de la Centrul American pentru Prevenirea Bolilor a decis că vaccinul anti-COVID produs de compania Johnson&Johnson poate fi folosit în continuare pentru imunizarea populaţiei. Directorul CDC, Rochelle Walensky, va lua însă decizia finală.
„Voturile sunt 10 “pentru”, 4 ”împotrivă” şi o abţinere. Moţiunea a trecut. Vaccinul anti-COVID produs de Jannsen este recomandat persoanelor de la 18 ani în sus care fac parte din populaţia Statelor Unite.”, a declarat un oficial CDC.
Pe 13 aprilie, Administraţia pentru Medicamente şi Alimente şi CDC au cerut statelor să oprească temporar utilizarea vaccinului pentru Covid-19 al J&J ”dintr-o precauţie excesivă”, în urma rapoartelor despre cheagurile de sânge rare.
AstraZeneca şi Johnson&Johnson, două vaccinuri anti-COVID19 bazate pe aceeaşi tehnologie, sunt suspectate că ar provoca un tip foarte rar de cheaguri de sânge. Agenţia Europeană a Medicamentului a anunţat recent că cheagurile de sânge ar trebui listate ca un efect secundar „foarte rar” al vaccinurilor AstraZeneca şi Johnson&Johnson împotriva COVID-19.