Federația Europeană de Handbal (EHF), condusă de austriacul Michael Wiederer, a decis să impună obligativitatea vaccinării anti-Covid cu trei doze pentru sportivele care vor să participe la Campionatul European de Handbal feminin din acest an. Până acum, din România, opt sportive au refuzat să se vaccineze, renunțând la lotul național, însă sunt semnale că foarte multe handbaliste din celelalte țări participante au ales să nu se vaccineze, astfel că este de așteptat ca și nivelul acestui campionat să fie foarte scăzut.
În plină disoluție a pandemiei Covid, cu o variantă Omicron care produce doar răceli ușoare, Austria, prin președintele Federației Europene de Handbal, Michael Wiederer, și-a permis să comită unul dintre cele mai grave abuzuri din acest an. Participarea sportivelor la Campionatul European de Handbal feminin a fost condiționată de vaccinarea anti-Covid cu trei doze, producând indignare în rândul staff-urilor echipelor participante. Mai ales că decizia a fost luată fără niciun fel de preaviz, știindu-se doar că la astfel de competiții se vor face doar testări Covid.
Vestea a venit ca un trăsnet și în lotul național de handbal feminin, producând retragerea a opt sportive selectate, care au refuzat vaccinarea. Din cele care au acceptat, totuși, să se injecteze cu doza booster, se pare că sunt și sportive care nu au nicio doză efectuată, acestea fiind nevoite să facă trei doze, una după alta, pentru a putea participa la competiție. Antrenorii români spun că este foarte posibil ca nivelul acestei competiții să fie unul foarte slab, având în vedere că nu numai fetele noastre s-au retras, unele dintre ele foarte valoroase, ci și sportive din alte țări, care, de asemenea, au refuzat să se vaccineze. Deși Austria a impus vaccinarea obligatorie, aceeași Austria care a fost la un pas de a impune vaccinarea obligatorie a întregii populații austriece la începutul acestui an, Campionatul European de Handbal, la care vor participa 16 echipe, se va desfășura, în perioada 4-20 noiembrie 2022, în Slovenia, Macedonia de Nord și Muntenegru.
”Nu avem ce să facem”
Viorel Mazilu, secretarul general al Federației Române de Handbal, ne spune că este alegerea fiecărei sportive de a se vaccina sau nu și că li s-a comunicat oficial de la Federația Europeană de Handbal că nu poți să participi la Campionatul European de Handbal dacă nu ai booster-ul făcut.
”Noi am transmis jucătoarelor noastre acest aspect și, vă dați seama, unele au vrut să se vaccineze, altele nu au vrut, este decizia lor, nu poți să le obligi. Pe lângă vaccinarea obligatorie se vor face și teste Covid acolo. O să fie o problemă mare dacă vreo sportivă va fi depistată pozitiv la Covid acolo, pentru că va intra în carantină nu numai ea, ci și colega cu care a stat în cameră. Cum suntem noi, așa sunt toate țările participante și trebuie să ne adaptăm cerințelor Federației Europene, nu avem ce să facem. Chiar și noi, cei care facem parte din staff, trebuie să avem booster-ul făcut. Ne-a surprins și pe noi decizia Federației, pentru că noi ne așteptam să se facă doar un test PCR înainte de începerea turneului, dar iată că nu e suficient. Fetele noastre vor face astăzi un test PCR, pentru că pleacă într-o perioadă de pregătire și după aceea vor mai face un test când ajung în Macedonia. Ideea este că avem și jucătoare care s-au vaccinat acum pentru a putea participa la Campionatul European, ca dovadă și Cristina Neagu și-a făcut tot acum booster-ul, dar sunt altele care nu au vrut, asta este. Nu știu dacă toate cele 35 sportive selectate, care au acceptat condiția de vaccinare obligatorie cu booster, aveau vreun vaccin făcut și este posibil să fie nevoite acum să-și facă 3 doze deodată”, ne-a declarat Viorel Mazilu, secretarul general al Federației Române de Handbal. Acesta a mai arătat că este prima competiție majoră în care s-a introdus obligativitatea vaccinării, că până acum se cerea doar testul PCR cu 72 de ore înainte.
Refuz în masă
”Nu pot să-mi dau seama cum s-a ajuns la asemenea cerințe la acest campionat, nu mă așteptam. Și nu sunt doar din naționala României, ci și din celelalte loturi naționale, din țările europene participante, care au refuzat să se vaccineze. Cu siguranță, nivelul campionatului va fi mult mai slab, dacă o să refuze multe jucătoare să facă doza a treia”, ne-a precizat Adrian Chiruț, antrenorul SCM Gloria Buzău, handbal feminin. Una dintre sportivele de la Gloria Buzău care au refuzat să se vaccineze este și Andra Moroianu, în vârstă de 22 de ani, considerată una dintre cele mai valoroase jucătoare din România. ”Este decizia lor și bănuiesc că s-au interesat ce se poate întâmpla negativ cu organismul lor dacă fac a treia doză”, a mai afirmat Adrian Chiruț, antrenorul echipei de handbal feminin SCM Gloria Buzău.