AcasăCORONAVIRUSDezvăluiri șocante: 95% din pacienții Covid din ATI sunt intubați

Dezvăluiri șocante: 95% din pacienții Covid din ATI sunt intubați

De ce se moare în secțiile ATI?

Prof.dr.Leonard Azamfirei, rector UMF Târgu-Mureș și membru în Senatul Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, a arătat, într-o prezentare făcută la Academia de Științe Medicale, că 95% din pacienții Covid din ATI sunt intubați. Totodată, printre cauzele mortalității ridicate din aceste secții se numără și lipsa medicamentelor, personalul insuficient și problemele administrative.

Dezbaterea despre primul an de pandemie, organizată de Academia de Științe Medicale, a oferit posibilitatea medicilor să dezvăluie o serie de nereguli grave din sistem, care au dus la un procent uriaș al mortalității în această perioadă. În lucrarea ”Primul an de pandemie Covid-19 în secţiile ATI, prof.dr. Leonard Azamfirei, rector UMF Târgu-Mureș și membru în Senatul Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă,  a dezvăluit o seamă de probleme grave cu care s-a confruntat sistemul medical, care au condus la o creștere a mortalității în spitale.

”Procentul pacienților care au primit anumite terapii, antivirale, antiinflamatoare, imunomodulatoare, corticoterapie și anti-citokine, a fost legat și de resursele existente și este o mare diferență între ce s-a făcut și ceea ce ar fi trebuit uneori să se facă în conformitate și cu ceea ce obțineam ca informații în ceea ce privește terapia, eficientă, dar costisitoare. Mortalitatea mare în această patologie la secțiile de terapie intensivă este legată nu numai de patologie în sine și de bolile coexistente, dar și de multitudinea de probleme administrative, din care foarte puține au căpătat un caracter public, dar ele au existat și continuă să existe. Resursa umană este insuficientă, suprasolicitată și epuizată, iar confuzia făcută în spațiul public că oricine poate îngriji un bolnav critic în terapie intensivă a generat așteptări neconfirmate, dar și eșecuri”, a afirmat prof. dr. Leonard Azamfirei, rector UMF Târgu-Mureș.

Media mortalității în ATI, 51,87%

95% din pacienții internați în ATI sunt intubați, iar evoluția acestora este frecvent gravă, mortalitatea fiind de 51,87%, într-o ușoară creștere anul acesta față de 2020, spune prof.dr. Leonard Azamfirei. ”Eu cred că această creștere a mortalității este și consecința unei exacerbări a lipsei de încredere a populației în sistemul medical, ceea ce a redus adresabilitatea imediată în favoarea celei tardive, în stadii mai avansate ale bolii, cu risc de internare în ATI”, afirmă rectorul UMF Târgu-Mureș. Acesta mai arată că personalul medical implicat în îngrijirea pacienților din secțiile ATI este subdimensionat. Astfel, există la ora actuală 1.159 de medici, 750 de rezidenți, 4.989 asistente, 1.849 infirmiere și 259 îngrijitoare curățenie, care, numeric, este incapabil să asigure suportul pentru creșteri ale paturilor ATI. ”A fost și este o iluzie să credem că acest tip de personal poate fi suplimentat prin recalificare la locul de muncă sau prin redistribuire. O majorare a numărului de paturi ATI a crescut foarte mult încărcarea pe medicii ATI, de la 2,3 în aprilie 2020, la 3,5 în decembrie 2020”, precizează prof.dr. Leonard Azamfirei, membru în Senatul Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă.

Non-Covid vs Covid

Nevoia de paturi ATI Covid a impactat negativ capacitatea secțiilor ATI de terapie non-Covid, în timp ce nevoia de terapie intensivă a rămas aceeași în toată această perioadă, potrivit prof.dr. Leonard Azamfirei. ”Nu vom ști niciodată exact câți bolnavi non-Covid s-au pierdut prin concentrarea secțiilor ATI pe bolnavii Covid”, spune rectorul UMF Târgu-Mureș. Totodată, medicul mai arată că doar 19% din spitale dețin un kinetoterapeut angajat, doar 16% dețin un psiholog și doar 11% un inginer de tehnologie medicală, susținând că această situație gravă denotă o lipsă de înțelegere sistemică a necesarului unei abordări integrate a bolnavului critic din Terapie Intensivă, care nu se rezumă doar la medicul și asistenta din ATI.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.