AcasăCORONAVIRUSDezinformarea despre vaccinuri i-a făcut pe copii vulnerabili la varianta Omicron

Dezinformarea despre vaccinuri i-a făcut pe copii vulnerabili la varianta Omicron

Dezinformarea despre vaccinuri i-a făcut pe copii vulnerabili la varianta Omicron

Covid-19 a provocat decese în cascadă la adulții din SUA timp de doi ani, cruțând în mare parte copiii, dar răspândirea rapidă a variantei Omicron a dus la înregistrări de infecții pediatrice și spitalizări, dezinformarea în jurul vaccinurilor accentuând riscurile.

Teama că vaccinurile au fost dezvoltate prea repede, zvonuri despre un impact al acestora asupra fertilității… Wassim Ballan, medic la Phoenix Children’s Hospital spune că lupta împotriva dezinformării face acum parte din munca lui.

Record de spitalizări pediatrice

„Din păcate, de cele mai multe ori când vorbim cu o familie despre aceste lucruri, copilul este deja în spital”, se plânge el.

Părinții trebuie să înțeleagă că vaccinurile sunt „cel mai important instrument pentru a se proteja”, spune el, în special pentru a preveni formele severe ale bolii, cum ar fi sindromul inflamator multisistemic la copii (MIS-C), o complicație rară ;i periculoasă care nu se declanșează decât la câteva săptămâni după infectare, scrie France 24.

Doar 27% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani au primit o primă doză de vaccin în Statele Unite, în timp ce spitalizările pediatrice au atins un record de 914 pe zi în ianuarie, o creștere dramatică față de vârful anterior de 342 din septembrie 2021.

În prima săptămână a lunii ianuarie 2022, Texas Children’s Hospital din Houston a înregistrat 12 bebeluși aflați la terapie intensivă cu Covid-19.

Vaccinarea în timpul sarcinii

Sugarii sunt prea mici pentru a primi vaccinul, dar Kathryn Gray, medic la Brigham and Women’s Hospital din Boston, spune că un număr tot mai mare de cercetări indică faptul că vaccinarea în timpul sarcinii duce la transmiterea de anticorpi la bebeluși, oferindu-le protecție temporară.

Cu toate acestea, multe femei însărcinate ezită să se imunizeze, deoarece au fost excluse din studiile clinice inițiale. Dr. Gray se numără printre profesioniștii care monitorizează evoluția situației.

„Până acum, nu au existat semnale roșii” în date, spune ea, adăugând că își asigură „cu încredere” pacienții că vaccinarea în timpul sarcinii este sigură atât pentru mamă, cât și pentru copil. Autoritățile sanitare din întreaga lume spun același lucru, dar lipsa inițială de date continuă să fie exploatată de oponenții vaccinurilor pe rețelele de socializare.

Postările de pe Facebook și Twitter susțin că cazurile de copii născuți morți au crescut de când femeile însărcinate au fost vaccinate, deși lipsa protecției împotriva virusului este un risc mult mai mare.

Potrivit epidemiologilor Carla DeSisto și Sascha Ellington de la Centers for Disease Prevention and Control (CDC), din cele 1,2 milioane de nașteri din Statele Unite, datele nu au sugerat „dovezi că rata de deces a copiilor la naștere a fost mai mare în timpul pandemiei”.

Munca lor a relevat însă riscurile pentru o femeie însărcinată de a contracta Covid-19. „În comparație cu gravidele fără Covid-19, gravidele cu Covid au mai multe șanse să dezvolte o sarcină cu un rezultat periculos, inclusiv nașteri premature sau copii născuți morți”, subliniază cercetătorii.

„Lapte nevaccinat” pe Facebook

Alăptarea a fost, de asemenea, ținta dezinformării, cu postări care susțin că bebelușii au dezvoltat erupții cutanate sau au murit după ce au fost hrăniți de mame vaccinate.

Asociația de perinatologie Society for Maternal-Fetal Medicine a recomandat totuși vaccinarea persoanelor care alăptează și indică faptul că nu există nici un motiv pentru a opri alăptarea după vaccinare.

Știrile false proliferează în grupurile private de Facebook în care părinții comercializează și vând lapte matern, a explicat asociația. Pe pagina unuia dintre aceste grupuri care are peste 10.500 de abonați, o mamă din New York, Bethany Bristow, a depistat cereri de „lapte nevaccinat”. Alături de alți moderatori, ea a decis să interzică astfel de solicitări.

Dimpotrivă, studiile au arătat că laptele de la mamele vaccinate are anumite beneficii, potrivit Laurei Ward, co-director al centrului pentru alăptare medicală la Cincinnati Children’s Hospital.

„Au fost detectați anticorpi în laptele matern al femeilor vaccinate care alăptează. Aceasta înseamnă că sugarii alăptați pot avea o anumită protecție împotriva Covid-19 dacă mama lor a primit vaccinul”, notează ea.

„Preocupările sau zonele gri cu privire la vaccinuri sunt umbrite de riscurile pe care le prezintă Covid”, adaugă dr. Kathryn Gray.

author avatar
Tudor Borcea