Autoritățile europene par total depășite și habar nu au de soluțiile pentru ieșirea din pandemie. Mai nou, vaccinații cu ambele doze, care s-au injectat pentru revenirea la normalitate, sunt considerați acum nevaccinați și trebuie să își facă un booster, la 4 luni de la finalizarea schemei complete. După care, evident, va urma, peste alte 4 luni, booster-ul booster-ilor și tot așa, la nesfârșit, Comisia Europeană anunțând pașaportul verde și pentru vara viitoare.
Câte doze de vaccin ARN messager poate suporta organismul unui om pe o perioadă de un an de zile? Firește, este o întrebare retorică, pentru că niciunul dintre oamenii de știință care stau în spatele politicienilor europeni nu s-a gândit să cerceteze acest lucru. După cum se observă, vaccinul anti-Covid nu este nici măcar ca antigripalul, care se făcea o dată pe an, ci este un vaccin care trebuie făcut de patru ori pe an, că atâta zic ei că ar ține protecția față de formele grave, nu față de infectare.
Cu fiecare zi care trece din această pandemie fără sfârșit apar tot mai multe întrebări, la care nimeni nu vrea să răspundă. De exemplu, cum apar valurile astea și cum dispar ele brusc pentru ca, la un interval de timp, să apară din nou? Ce anume determină apariția lor și ce anume determină dispariția lor? Pentru că nu pot da vina tot timpul pe nevaccinați, că sunt țări supravaccinate unde valurile se plimbă la fel. Ce fel de nebunie stă în spatele acestui virus, care nu pare să se oprească în niciun fel? OMS-ul tocmai a transmis că 60% dintre infectările și decesele de la nivel mondial de săptămâna trecută sunt în Europa, cel mai vaccinat continent. Și atunci, cum de nimeni nu sesizează că vaccinarea nu este soluția pentru a pune capăt pandemiei, ci dimpotrivă? Unii medici, ale căror voci nu prea s-au auzit, au tot spus că virusul va continua să facă probleme până când toată lumea va intra în contact cu el. Și, dacă vaccinul nu schimbă imunitatea, o ipoteză îngrozitoare, de altfel, singura soluție este tratamentul, pe care autoritățile europene nu îl prioritizează din motive greu (sau ușor) de înțeles.
Ne-am întors la început
Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) ne spune că eficiența vaccinală față de formele clinice severe nu este de 100% și că este de așteptat ca un număr crescut de persoane vaccinate să se confrunte cu forme severe de boală care necesită spitalizare. ”Împreună cu scăderea imunității, de-a lungul timpului, după vaccinare, acest lucru explică proporția de indivizi vaccinați în rândul pacienților spitalizați cu Covid-19 din unele țări cu absorbție ridicată a vaccinului. În această etapă, chiar și în țările cu absorbție ridicată a vaccinurilor, menținerea sau reintroducerea măsurilor non-farmaceutice rămâne vitală pentru reducerea transmiterii”, se arată în ultimul comunicat al ECDC. Reprezentanții instituției europene susțin că implementarea la timp a restricțiilor este esențială pentru succesul acestora. ”Utilizarea adecvată a măștilor de protecție, lucrul la distanță și modificări operaționale care reduc aglomerația în transportul public, împreună cu asigurarea unei ventilații adecvate în spațiile închise și menținerea măsurilor de igienă pot fi implementate imediat. Stabilirea de limite pentru numărul de participanți la evenimente sociale și publice în timpul sărbătorilor de sfârșit de an va sprijini eforturile de distanțare fizică. Odată implementate, țările ar trebui să anticipeze că restricțiile ar trebui păstrate”, se mai arată în comunicatul ECDC.
Medicamentele, încă în stand-by
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat că va formula o opinie în privința antiviralului molnupiravir abia peste câteva săptămâni, asigurându-ne că va evalua beneficiile și riscurile medicamentului într-un ritm accelerat. În ce privește antiviralul Paxlovid, EMA va emite cât mai curând o opinie științifică, pe care statele membre ale UE să o ia în considerare atunci când iau decizii privind utilizarea acestui medicament la nivel național, înainte de emiterea autorizației de punere pe piață.