Noua isterie a variantei Delta Covid, declanșată nu numai în România, ci și pe plan mondial, riscă să compromită total campania de vaccinare. Vestea că în Israel jumătate din cazurile variantei indiene a virusului sunt înregistrate la vaccinații cu două doze nu face decât să adâncească și mai mult reticența populației față de imunizare.
Comunicatorii oficiali sau mai puțin oficiali ai pandemiei din România ar trebui să o lasă mai moale cu alertele variantei Delta a virusului, pe care se tot încăpățânează s-o numească tulpină. Veștile că Delta se lipește de imunizați au produs deja îngrijorare pe plan mondial, punând sub semnul îndoielii eficacitatea vaccinurilor. În Israel, țara în care peste 55% din populație a fost vaccinată cu ambele doze, jumătate dintre infectările provocate de varianta Delta a coronavirusului au fost raportate la persoane complet imunizate, ceea ce a determinat reintroducerea restricțiilor.
”Această inversare a tendinţei este clar imputabilă variantei Delta (varianta indiană) foarte contagioasă a coronavirusului SARS-CoV-2, devenită varianta dominantă în Israel şi care a condus la o schimbare considerabilă în dinamica transmiterii. Avem un semn preliminar al unei eficacităţi mai reduse a vaccinului faţă de cazurile moderate provocate de varianta Alpha (varianta britanică), dar este prea devreme şi dificil de determinat în ce măsură”, a declarat Ran Balicer, directorul celui mai mare furnizor israelian de servicii de sănătate, Clalit. Israel a înregistrat în ultima săptămână aproape 500 de cazuri pe zi, după ce, în urma anunțului succesului vaccinării în masă, numărul scăzuse la câteva zeci. Curios este însă faptul că varianta Delta, cea indiană, nu a făcut ravagii în țara de origine, India, care înregistrează o scădere accentuată și continuă a cazurilor Covid, Germania ridicând ieri restricțiile de intrare în această țară pentru cetățenii indieni. În România, transmiterea ”comunitară și îngrijorătoare” a variantei Delta, anunțată de INSP, s-a materializat într-un total de 57 de cazuri, din care cele mai multe în Argeș, 17, și în București, 15.
Reinfecția, marea manipulare
Ieri, coordonatorul campaniei de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță, ne-a lovit cu o informație absolut șocantă. ”Avem un risc de 20 – 50% să ne reinfectăm cu varianta Delta dacă am trecut prin boală”, a declarat acesta. Evident că informația nu are în spate niciun studiu și niciun caz semnalat de acest gen, ci urmărește doar să-i convingă pe sceptici să se vaccineze. Aceeași idee a fost lansată în spațiul public și de expertul PSD, Alexandru Rafila, care le-a transmis celor care consideră că au imunitate naturală pentru că au trecut prin Covid că se pot infecta cu tulpina indiană. ”Eu, personal, vă spun că am trecut prin infecţie în luna decembrie, mi-am şi dozat anticorpii, am văzut câ încep să scadă. La trei luni după infecţie m-am vaccinat, nu am aşteptat foarte mult să văd până unde scad şi m-am vaccinat, acum am un titru bun de anticorpi şi am citit chiar de curând articole care demonstrează că o persoană care şi-a făcut două doze de vaccin după infecţie s-ar putea să aibă o imunitate durabilă toată viaţa”, a afirmat Alexandru Rafila. Însă, potrivit studiilor, chiar dacă titrul de anticorpi scade, trecerea prin boală asigură o imunitate complexă, numărul anticorpilor crescând la o nouă întâlnire cu virusul, pe lângă activarea imunității celulare. Iar imunitatea durabilă despre care vorbește Rafila este cea dată doar de infectarea cu virusul Covid.
Doar 6 cazuri la nivel mondial
Conform Organizației Mondiale a Sănătății și a Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din Statele Unite posibilitatea ca un pacient care a avut Covid-19 să se reinfecteze există, dar este o situație extrem de rară. La nivel global, în literatura de specialitate au fost confirmate și publicate în reviste medicale doar șase astfel de cazuri ale unor pacienți din Hong Kong, SUA, Olanda, Belgia, Ecuador și Brazilia.