AcasăCORONAVIRUSDeficitul locurilor de muncă – pandemia face ravagii

Deficitul locurilor de muncă – pandemia face ravagii

Se estimează că deficitul locurilor de muncă provocat de pandemia Covid-19 va rămâne la 75 de milioane în 2021 și 23 milioane în 2022.

Lansarea mai lentă decât era de așteptat a vaccinurilor și reapariția variantelor de coronavirus la începutul acestui an au diminuat prognoza globală de recuperare a locurilor de muncă, pierderile atât în ​​programul de lucru, cât și în ocuparea forței de muncă rămânând ridicate pe tot parcursul acestui an și în 2022, a avertizat Organizația Internațională a Muncii (OIM).

Echivalentul a 10 milioane de locuri de muncă cu normă întreagă va rămâne pierdut anul acesta, sporind  un deficit total în timpul pandemiei la 100 de milioane. Adică cu 10 milioane mai mult decât prognozase OIM.

Anul trecut, venitul global al forței de muncă a fost cu 3,7 trilioane de dolari sau cu 8,3 la sută mai mic decât prognoza estimată pre-pandemie. Pierderea s-a revărsat în prima jumătate a anului 2021, cu o scădere de 1,3 trilioane de dolari sau 5,3 la sută.

America Latină, Europa și Asia Centrală – au fost cele mai afectate regiuni, pierderile estimate în orele de lucru depășind 8% în primul trimestru din acest an și 6% în al doilea trimestru.

În ciuda faptului că economiile țărilor bogate s-au redresat, OIM avertizează că situația să va înrăutăți pe piața muncii, sublinind că pandemia continuă să agraveze inegalitățile dintre state, “cu efect devastator asupra lucrătorilor”.

Criza coronavirusului a provocat o creștere susținută a șomajului. Un total de 187 de milioane de oameni erau șomeri în 2019 și 220 de milioane în 2020.

În timp ce se estimează că numărul șomerilor va crește la 225 milioane în 2021, acesta va scădea doar la 205 milioane în 2022.

Raportul OIM a constatat, de asemenea, că întreprinderile mici – în special în sectoarele închise în timpul pandemiei, cum ar fi serviciile turistice, comerțul și construcțiile – sunt acum “înconjurate de niveluri ridicate de datorii”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor