AcasăCORONAVIRUSDeclarația care stârnește îngrijorare, cu privire la situația COVID. Temerea profesorului Rafila....

Declarația care stârnește îngrijorare, cu privire la situația COVID. Temerea profesorului Rafila. ”Vor exista cu siguranţă câteva săptămâni de…” – VIDEO

Declarația care stârnește îngrijorare, cu privire la situația COVID. Temerea profesorului Rafila. ”Vor exista cu siguranţă câteva săptămâni de creştere” - VIDEO (foto. Facebook)

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății și totodată deputat PSD, a făcut referire la actuala situație generată de noul coronavirus, cu precădere la ce se întâmplă la Terapie Intensivă – ATI.

”Noi ne găsim acum în situaţia în care, practic, secţiile de terapie intensivă alocate pacienţilor cu noul coronavirus sunt pline, probabil că ne apropiem de capacitatea maximă, iar cifrele ne arată că suntem la jumătate din numărul de cazuri care au fost înregistrate în noiembrie. (…) Asta mie îmi generează o preocupare, pentru că nu ştim care e situaţia reală, de fapt, şi doar vedem manifestările din punct de vedere al presiunii pe sistemul de sănătate”, a declarat Alexandru Rafila duminică seară, la Antena 3, cu trimitere la cele aproximativ 5.000 de cazuri noi confirmate în ultimele zile, față de cele aproximativ 10.000 din noiembrie anul trecut.

Reprezentantul României la OMS: Ministerul Sănătăţii trebuie să se ocupe nu numai cu comunicarea datelor

Oficialul a adus în discuție și ce anume ar trebui să facă Ministerul Sănătății, referitor la acest aspect, făcând trimitere la nevoia unei mobilizări la nivelul instituției care îl are în frunte pe Vlad Voiculescu și nu doar la simpla publicare a unor date. ”Deci probabil că situaţia este îngrijorătoare şi în judeţele care aparent au un număr mai mic de cazuri şi aici cred că Ministerul Sănătăţii ar putea să se mobilizeze măcar acum, în al doisprezecelea ceas. Discutăm asta de mai multe luni, că testarea este inegală între judeţe şamd.

Nu cred că e suficient ca Ministerul Sănătăţii să publice aceste date că nu e Ministerul Transparenței, este Ministerul Sănătăţii şi trebuie să se ocupe nu numai cu comunicarea datelor, ci şi cu nişte acţiuni care să ducă la obţinerea unor date care să fie cât mai apropiate de realitate, încât să ştim ce avem de făcut”, a afirmat profesorul Rafila, totodată deputat PSD.

Rafila: Vor exista cu siguranţă câteva săptămâni de creştere

Reprezentantul României la OMS și-a manifestat o îngrijorare în privința situației de la ATI, raportat la următoarele săptămâni. ”Când te afli într-o perioadă de creştere rapidă, ea nu poţi să speri că se va încheia săptămâna viitoare. Deci, vor exista cu siguranţă câteva săptămâni de creştere. Important este ca această creştere, care s-a dovedit să fie destul de rapidă – 20% săptămânal, atât a crescut boala, să fie frânată încât la un moment dat să putem să oprim această creştere, nu de dragul opririi creşterii, că nu asta e important, ci ca să putem să asigurăm asistenţă medicală tuturor celor care au nevoie.

Mi-e foarte, foarte, foarte frică (,) că în următoarele două săptămâni vom ajunge într-o situaţie mai puţin controlabilă în unele zone în ceea ce priveşte terapia intensivă”, a mai declarat Rafila.