AcasăCORONAVIRUSDe la Terapie Intensivă scapă cine poate! Un medic atrage atenția: „Mortalitatea...

De la Terapie Intensivă scapă cine poate! Un medic atrage atenția: „Mortalitatea în acest moment..”

ATIDe la Terapie Intensivă scapă cine poate! Un medic atrage atenția: „Mortalitatea în acest moment..”

Situația pacienților la ATI este catastrofală în valul 4 al pandemiei. Ultima raportare a autorităților arăta că pe secțiile de terapie intensivă sunt internați 1.854 de pacienți, un nou record.

Este ca și cum te-ar strânge cineva de gât și nu poți să scapi din această strânsoare. Aceasta e senzația pe care o au pacienții COVID care ajung la terapie intensivă, descrisă chiar de un medic ATI. Din păcate, în situația actuală, la terapie intensivă nu prea se mai salvează vieți, recunoaște medicul Şerban Bubenek, managerul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare din Bucureşti.

Specialistul atras atenţia că mortalitatea în secţiile de Terapie Intensivă din ţară este de 58-59 la sută şi că fiecare medic din secţiile ATI îngrijeşte de patru ori mai mulţi bolnavi decât ar fi normal, conform news.ro.

„Noi ştiam de anul trecut că atunci când o să avem peste 1.300-1.400 de pacienţi COVID în Terapiile Intensive, calitatea îngrijirilor medicale şi promptitudinea cu care sunt aplicate se va diminua. La 1.800 de pacienţi, câţi avem acum în Terapiile Intensive din România e foarte clar că un doctor îngrijeşte de patru ori mai mulţi pacienţi decât ar trebui să îngrijească în mod normal, iar răspunsul asistentelor la acest număr mare de pacienţi este că eficienţa lor scade cu 40 la sută pentru că sunt supraîncărcate şi alienate în sarcini la foarte mulţi bolnavi, lucru care se vede şi la mortalitate.

Şerban Bubenek: „Situația, aproape necontrolabilă”

Dacă mortalitatea în ATI la mijlocul anului 2020 era sub 50 la sută, a crescut spre 50 la sută la sfârşitul anului 2020, iar în clipa de faţă mortalitatea în Terapia Intensivă se apropie de 58-59 la sută. Asta în condiţiile în care în toată lumea mortalitatea în ATI variază între 25 şi 90 la sută”, a declarat Şerban Bubenek, sâmbătă, într-o conferinţă de presă care a avut loc în cadrul Maratonului Vaccinării din Capitală.

Medicul a adăugat că situaţia devine aproape incontrolabilă şi că soluţia este vaccinarea împotriva COVID-19. „Situaţia devine aproape necontrolabilă. Bătălia nu se câştigă nici în ATI, nici în UPU, nici în spital, bătălia se câştigă dacă ne distanţăm social şi ne vaccinăm contra virusului”, a subliniat Bubenek.

author avatar
Andreea Vlad