AcasăCORONAVIRUSDe ce UE nu a aprobat încă vaccinul lui Putin

De ce UE nu a aprobat încă vaccinul lui Putin

Vaccinul rusesc Sputnik V  așteaptă undă verde de la Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) înainte de a putea fi implementat în toate cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene. Moscova și Bruxelles continuă să se confrunte cu problema presupusei încetiniri a autorității de reglementare europene cu sediul la Amsterdam.

Potrivit EMA, Sputnik V este supus aceluiași proces decizional ca toate celelalte vaccinuri Covid-19. Primul pas este o “revizuire continua” a datelor și studiilor clinice. Trebuie să urmeze o cerere oficială pentru o autorizație condiționată de introducere pe piață de un an, “să parcurgă întregul proces de monitorizare, ca orice alt vaccin”, declarat Ursula von der Leyen. Președinta Comisiei Europene a confirmat că Rusia nu a solicitat până în prezent Agenţiei Europene a Medicamentului autorizarea comercializării vaccinului Sputnik V în UE. Timpul dintre revizuirea continuă și autorizare a fost până acum între două și patru luni.Pentru moment, trei vaccinuri sunt autorizate în Uniunea Europeană: Pfizer-BioNTech, Moderna și AstraZeneca. Al patrulea, Johnson&Johnson, este supus unei cereri de autorizare. De asemenea, Novavax și Curevac și-au început procesul de revizuire continua. Pe de altă parte, şefa Comisiei Europene a manifestat îndoieli faţă de vaccinul Sputnik V, întrebându-se ”de ce, teoretic, Rusia continuă să ofere milioane de doze în timp ce nici măcar nu şi-a vaccinat un număr suficient de cetăţeni ai săi”. Ungaria este prima ţară din UE care a început să folosească vaccinul Sputnik V, din care a comandat două milioane de doze care urmează să fie livrate pe parcursul a trei luni, cantitate suficientă pentru a vaccina un milion de persoane. Slovacia şi Croaţia sunt în tratative pentru o posibilă achiziţie a acestui vaccin. Între timp, Bruxellesul s-a ferit de vaccinurile rusești și chineze, temându-se că Moscova și Beijingul vor încerca să-l folosească ca instrument de extindere a influenței lor în Uniunea Europeană.

Ce spun rușii

Autoritățile ruse se laudă cu adoptarea vaccinului de către aproximativ 30 de țări, precum și cu un studiu al revistei științifice The Lancet conform căruia Sputnik V – care  mai este produs în Kazahstan, India, Coreea de Sud şi Brazilia – este 91,6% eficient împotriva cazurilor simptomatice de Covid-19. Dezvoltatorul vaccinului, Fondul suveran de avere rus, insistă asupra faptului că cererea de aprobare a a fost înregistrată pe 19 ianuarie și “colabororează cu EMA pentru a lansa o revizuire continua”, în timp ce agenția ar fi numit, în urmă cu câteva zile “raportori pentru dosarul SputnikV”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
122 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger