Dacă ne uităm pe statisticile în timp real de la nivel mondial vedem că numărul de cazuri Covid este, încă, extrem de ridicat, iar în țările cu trei doze de vaccin administrate pe scară largă se observă o creștere a internărilor și a deceselor. Cu toate acestea, fără a mai aștepta ordinul de la OMS, Europa a ridicat, sincronizat, restricțiile, ca și cum pandemia ar fi dispărut brusc, în neant.
Gluma aceea, care circula pe rețelele de socializare, cu Putin la mormântul Covidului, nu este departe de realitate. Momentul încheierii pandemiei, neoficial, dar oficial, a coincis, în mod ciudat, cu declanșarea conflictului din Ucraina.
Dintr-o dată Covidul a dispărut, iar restricțiile s-au ridicat treptat, dar foarte rapid, în toate țările din Europa. Un semnal de genul nu mai avem timp de prostii, să ne concentrăm asupra războiului și a dramei ucrainenilor. Unul dintre adevăratele motive pentru îngroparea subită a pandemiei a fost însă legat de protestele împotriva restricțiilor din statele UE, care au devenit tot mai ample și mai violente, chiar dacă astfel de știri nu și-au găsit loc în spațiul de emisie al televiziunilor. În plus, puțini știu de faptul că ”virusul” convoiului camionagiilor canadieni s-a răspândit și în SUA, astfel că sute de mii de manifestanți, cu vehicule de mare tonaj cu tot, au început să sosească în Washington, și că zilele trecute în Noua Zeelandă a fost un adevărat război civil, între forțele de ordine și populația sătulă de restricții.
Întorcându-ne, însă, în Europa, nu doar protestele cetățenilor au determinat o schimbare totală a registrului pandemic, ci însăși războiul din Ucraina, care are implicații catastrofice în sfera socială și economică a țărilor din Uniunea Europeană. Europa, la fel ca și România, se confruntă cu o explozie a prețurilor la energie și carburanți, care scumpește, de fapt, toate produsele de pe piață, producând o inflație insuportabilă. Împinși să participe, indirect, într-un război complicat, europenii se văd obligați să plătească toate aceste costuri, prețul fiind sărăcirea generalizată.
Salvarea Omicron
Deși toate organismele internaționale și toate autoritățile medicale s-au încăpățânat să nege că varianta Omicron va pune capăt pandemiei, iată că acest lucru s-a întâmplat deja. Ultima variantă a Covid a rezolvat toate problemele, mai puțin cea a planului de vaccinare. Un lucru ciudat, despre care nimeni nu vorbește, este că Germania și Coreea de Sud, unele dintre cele mai boosterate state din lume, se confruntă acum cu o explozie uriașă a numărului de cazuri, dar și cu o creștere a internărilor și deceselor.
Germania raportase ieri peste 260.000 de cazuri Covid, iar Coreea de Sud, peste 340.000 de cazuri. Ceea ce înseamnă că varianta Omicron nu produce cazuri ușoare în rândul vaccinaților, mai ales al celor cu trei doze. Cu cât oamenii se injectează mai mult, imunitatea lor pare să scadă, un fenomen despre care sigur vom auzi mai multe în viitorul apropiat. Referitor la planul de vaccinare, ONU a transmis că pandemia nu s-a încheiat, având în vedere că trei miliarde de oameni nu au primit încă nicio doză de vaccin.
Vaccin natural
În România, o țară mai puțin vaccinată, Omicronul a reușit să golească spitalele și secțiile ATI. Medicii spun că această variantă a Covid chiar a acționat ca un vaccin natural și că paturile din unitățile sanitare sunt ocupate acum de pacienții non-Covid, cu boli agravate în lipsa accesului la tratamente. ”99% din bolnavii Covid au mers bine și s-au externat repede. S-a dovedit, prin această variantă Omicron, în afară de faptul că a acționat ca un vaccin natural, că tot discursul anterior al celor care au spus că lucrurile stau într-un anumit fel nu este real. Dar cine a crezut că o să le închidă gura tuturor varianta Omicron? Ai noștri sunt profund vinovați de felul în care acționează de fiecare dată în raport cu organismele internaționale”, ne-a declarat dr. Oana Mihaela Secară, director medical al Spitalului Municipal Onești.