AcasăCORONAVIRUSDe ce pot apărea cazuri de infectare după vaccinarea împotriva COVID-19. Explicațiile...

De ce pot apărea cazuri de infectare după vaccinarea împotriva COVID-19. Explicațiile unui specialist

De ce pot apărea cazuri de infectare după vaccinarea împotriva COVID-19. Explicațiile unui specialist (sursa foto: facebook)

Deși campania de vaccinare în România a început deja din 27 decembrie anul trecut, cu imunizarea cadrelor medicale, într-o primă etapă, încă sunt oameni care au întrebări în privința vaccinării împotriva COVID-19.

Deja se știe că la nivelul Uniunii Europene au fost aprobate două vaccinuri antiCovid: cel de la Pfizer – BioNTech, care a ajuns deja în România, și, mai nou, cel dezvoltat de compania americană Moderna. În ambele cazuri procedura presupune două etape – o doză inițială și rapelul, la câteva zile distanță.

Și cum s-a aflat deja că au fost situații în care persoane care, după ce au făcut prima doză de vaccin, au fost confirmate cu noul coronavirus, unul dintre ele fiind cel al fostului manager al Spitalului de Boli Infecțioase Iași, specialiștii vin cu explicații importante.

”Acest lucru nu înseamnă că după administrarea primei doze nu începe procesul de obținere a tipurilor de anticorpi, dar nu la nivelul protectiv la care avem siguranță că boală poate fi prevenită. Astfel, imediat după primirea primei doze, cam în două săptămâni, se atinge cam 70%, ceea ce înseamnă că există probabilitatea ca o persoană care este vaccinată cu o prima doză să facă infecția, dacă este într-un context contagios. Este în proporție destul de importantă. Chiar dacă a fost vaccinat cu prima doză și s-a infectat, manifestarea bolii este, oricum, mult mai redusă și mult mai ușoară”, din câte a explicat Doina Azoicăi, președinte al Societății Române de Epidemiologie, citată de ziare.com.

Vaccinarea nu înseamnă uitarea măsurilor de protecție sanitară

Mai mult, se pune accent pe faptul că, și după ce o persoană primește vaccinul, nu trebuie date uitării măsurile de protecție anunțate încă de lunile trecute, de când au început problemele generate de noul coronavirus. Cum ar fi regulile de igienă, dar și purtarea măștii și respectarea distanțării.

”Există o probabilitate, chiar dacă suntem vaccinați, dar nu suntem vaccinați cu cele două doze și a trecut un interval de 7 zile de la a două doză, să contractăm boala, dacă nu respectăm celelalte măsuri de protecție. Oricum, dacă boală apare, este cu un nivel de intensitate mult mai redus. Cu certitudine, vaccinarea făcută corect și respectarea intervalului de administrare a celei de-a două doze și respectarea măsurilor de precauție general cunoscute, te protejează eficient”, susține șefa Societății Române de Epidemiologie.

Câți oameni au fost vaccinați deja în România

Cele mai recente date oficiale comunicate de autorități, pe platforma vaccinare-covid.gov.ro, arată că până pe 7 ianuarie, la ora 17.00, în România fuseseră vaccinate împotriva COVID-19, cu vaccinul Pfizer BioNTech, 76.400 de persoane.

Din acest total, la nivelul ultimelor 24 de ore, au fost vaccinate 17.846 de persoane.