AcasăCORONAVIRUSDe ce nu cumpără Iranul vaccinul Occidentului sau cum a livrat Franța...

De ce nu cumpără Iranul vaccinul Occidentului sau cum a livrat Franța sânge contaminat cu HIV Teheranului!

De ce nu cumpără Iranul vaccinul Occidentului sau cum a livrat Big Pharma sânge contaminat cu HIV Teheranului! Când subiectul vaccinării împotriva Covid-19 este pe buzele tuturor, nu puțini sunt cei care se miră că o țară precum Iranul refuză să cumpere chiar și un singur ser produs în Vest. Vorbim, totuși, despre cea mai mare putere a Orientului Mijlociu, dar și regiunea cel mai grav afectată de noul coronavirus (conform statisticilor OMS). Și, totuși, ordinul e clar: iranienii nu au voie să se atingă de vaccinurile Pfizer, Moderna sau AstraZeneca!

Nicio legătură cu banii, căci forța financiară a perșilor le-ar permite să achiziționeze stocuri suficiente pentru populație. Și atunci, de ce această atitudine? Răspunsul e unul singur și își găsește rădăcinile într-o întâmplare petrecută în anii ’80, când criza pacienților cu hemofilie a produs o adevărată tragedie la Teheran – din Franța, Iranul a primit sânge infectat cu HIV pentru bolnavii săi! Acum, când o nouă criză sanitară lovește țara, ayatollahul Ali Khamenei a ordonat ca la Institutul Pasteur din capitala Teheran să se producă propriul vaccin antiCovid! Până atunci, Iranul cumpără de la ruși și chinezi și respinge orice ofertă pentru imunizare făcută de Occident.

  • Din toate statele Orientului Mijlociu, Iranul are cel mai mult de suferit de pe urma SARS-CoV-2. A înregistrat aproape 1,5 milioane de cazuri pozitive și circa 60.000 de decese!

Chiar și așa, Ali Khamenei e categoric: „Având în vedere experiența noastră cu aprovizionarea cu sânge contaminat provenit din Franța, vaccinurile lor nu sunt de încredere. Să contamineze alte națiuni, nu pe noi! Poporul iranian nu va fi cobai”. Și președintele Hassan Rouhani are aceeași părere: „Companiile străine au dorit să ne ofere vaccinuri pentru a putea fi testate pe poporul iranian, dar oamenii noștri nu vor fi cobai pentru companiile producătoare de vaccinuri”.

Liderul suprem iranian face referire la scandalul de sânge contaminat din Franța anilor ’80-‘90. Premierul de atunci, Laurent Fabius, a fost acuzat de omor prin imprudență, dar achitat în 1999. Fostul ministr al Sănătății, Edmond Hervé, a fost condamnat, dar scutit de pedeapsă („responsabil, dar nu vinovat”). Iar familiile victimelor iraniene nu au primit nicio compensație din partea statului francez!

Drama suferită de poporul iranian a avut loc în intervalul 1984 – 1985. Atunci, aproximativ 300 de iranieni (pacienți hemofilici) au fost infectați cu sânge contaminat cu HIV (SIDA). S-a iscat un scandal uriaș abia în 1991, când jurnalista Anne-Marie Casteret a făcut lumină în acest caz, iar prin dezvăluirile sale i-a acuzat pe Fabius și Hervé că au contribuit cu bună știință la trimiterea în Iran a flacoanelor de sânge contaminat cu HIV. Procesul care a urmat a indignat o lume întreagă, însă avocații au reușit să-l tărăgăneze până în 1999, când s-a aproape că s-a uitat tot. Iranienii, însă, n-au făcut-o nici până azi, după cum se vede treaba.

Pe atunci, Franța era de partea lui Saddam Hussein în războiul dintre Irak și Iran, iar perșii cred că Parisul le-a furnizat în mod intenționat sânge contaminat. „Coincidența” face ca primul pacient cu SIDA cunoscut în Iran să fie înregistrat tocmai în anul 1984!

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
639 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger