AcasăCORONAVIRUSDe ce Israelul este “vaccinul nr.1 din lume”

De ce Israelul este “vaccinul nr.1 din lume”

Israel a vaccinat o parte mai mare din populația sa împotriva noului coronavirus decât orice altă țară din lume.Deși există mulți politicieni care ar dori să-și revendice această strategie de succes – inclusiv premierul Benjamin Netanyahu – există mai multe explicații decât politici meschine.

 “Sunt întrebat în toată lumea cum a reușit Israelul”, a declarat ministrul Sănătății, Yuli Edelstein. „Motivele sunt că am fost pregătiți la timp, am semnat la timp cu companiile de vârf și i-am convins că, dacă ne-ar furniza vaccinul, fondurile pentru sănătate ar ști cum să îl administreze într-un timp foarte scurt. Exact asta se   întâmplă acum”. Jerusalem Post explică motivele care au condus Israelul să devină lider mondial în distribuția și administrarea vaccinurilor.

Program universal de sănătate

Asistența medicală universală a existat în Israel încă de la înființarea statului și a continuat să fie un factor valoros de atunci. Potrivit dr. Dorit Nitzan, director de urgențe al Organizației Mondiale a Sănătății, pandemia de coronavirus a dovedit că acest tip de îngrijire a fost cheia pentru gestionarea crizei de sănătate. Ran Balicer, expert la  Clalit Health Services și președinte al grupului național de experți consultativi pentru guvern, spune că acest program se dovedește “esential în vaccinarea împotriva virusului”. Ca parte a unei oferte universale de sănătate, cele mai critice tipuri de îngrijire sunt oferite gratuit cetățenilor, inclusiv medicul generalist, spitalizarea urgentă, munca de laborator și vaccinarea.

Oamenii au încredere în fondurile lor de sănătate

Într-o perioadă în care aproximativ 62% din populație nu are încredere în premierul său, potrivit Institutului pentru Democrație din Israel, un sondaj din 2020 realizat de Myers-JDC-Brookdale a arătat că 90% dintre israelieni sunt mulțumiți de fondurile lor de sănătate și doar 1% aleg alte alternative. “Acest lucru spune mult despre nivelul de încredere și infrastructură construit de-a lungul anilor”, adaugă  Ran Balicer.

Israelul cunoaște situațiile de urgență

„Suntem ca sprinterii”, a spus Arnon Afek, director general adjunct al Centrului Medical Sheba din Tel Hashomer. „Israelul știe să se mobilizeze”. El și-a amintit cum, în 2010, când un cutremur masiv a lovit Haiti, experții israelieni au ajuns acolo în 48 de ore și operau deja un spital de campanie sofisticat chiar înainte de sosirea americanilor. Și în cazul campaniei de vaccinare în Israel, personalul de sănătate s-a deplasat rapid, pregătindu-se instantaneu pentru situații de urgență și oferind realocări complexe ale multor angajați. Clalit este cel mai mare fond de sănătate din Israel, cu peste 45.000 de lucrători și dispune de  o clinică în fiecare cartier al orașelor din țară de la nord la sud.

Date și tehnologie

Tot sistemul de  sănătate funcționează cu înregistrări computerizate care alimentează datele în siguranță și fără a dezvălui detalii private Ministerului Sănătății( inclusiv în cazul contractului cu Pfizer) pentru a urmări progresul campaniei de vaccinare și orice efecte secundare sau alte informații raportate de cei care le primesc. Dosarele medicale personalizate datează de zeci de ani, iar medicii și alți profesioniști medicali relevanți se pot asigura rapid că pacienții care vor fi vaccinați nu au contraindicații sau probleme care ar putea fi cauzate de administrarea vaccinurilor. “Se adaugă și o campanie de informare și comunicare din partea autorităților, răspândită la televiziune, radio și ziare, încurajând oamenii să primească vaccinul”, explică Tamar Fishman-Magen,  oficial al Diviziei de asistență medicală a Organizației de întreținere a sănătății Meuhedet. Există, de asemenea, provocarea de a evita pierderea vaccinului, prin logistică și transport. Israelul a fost nevoit să distrugă mai puțin de 0,1% din dozele sale.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
604 afisari

2 COMENTARII

  1. Domnilor redactori-jurnalisti-reporteri- sau ce sunteti dvs., angajati la acest ziar, de ce ,,Lasati un Mesaj” nu este disponibil la fiecare articol?..Mi-as fi dorit sa-i transmit ceva nu tocmai placut d.lui Boeru, din nefericire angajat la acest ziar, dati-i fratilor un sut in fund să mai citeasca, să se mai cultive putin că prea este simpluț. Chiar, si-a terminat oare cele opt clase obligatorii? Că ,,citindu-l” nu pare deloc astfel.

  2. Nu se poate numi succes pt ca trebuie sa faci pe rand altfel pot aparea alte tulpini si oricum nu poti deschide turismul . Din cauza asta vaccinul in Ue se da in acelasi timp la toate tarile.
    Dar putem afla daca vaccinul e bun.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger