AcasăCORONAVIRUSDe ce China nu poate opri zero Covid

De ce China nu poate opri zero Covid

Autoritățile –  inclusiv președintele Xi Jinping, care se confruntă cu cea mai dificilă provocare a mandatului său –  sunt prinse într-o situație din care nu există o strategie evidentă de evadare. Orice vor alege – sau vor fi forțate – să facă în continuare va fi foarte costisitor.

Până acum, China a reușit să suprime Covid-19 doar cu restricții brutale.Acestea devin din ce în ce mai insuportabile, iar populația suferă. Tulburările se revarsă pe străzile orașelor din toată țara. O escaladare pare în mare măsură inevitabilă pe termen scurt, cu excepția cazului în care conducătorii de la Beijing aleg să aplice măsuri și mai nemiloase.

Un val major de Covid în China ar duce la un număr dramatic de morți. Linia Omicron actuală în circulație este „mai ușoară” decât Alpha sau Delta, dar morbiditatea/mortalitatea asociată aduce aminte de perioada timpurie a pandemiei.

Țara este extrem de prost pregătită pentru o creștere majoră a virusului, notează The National. Foarte puțini oameni au dobândit imunitate prin expunere anterioară, iar ratele de vacinare la vârstnici sunt foarte scăzute.

Vârsta medie a populației din China este de 38 de ani, comparativ cu media globală de 30 de ani, iar sistemul de sănătate este fragil, în special în afara marilor orașe. Ar fi ușor depășit de orice creștere semnificativă a cazurilor de Covid.

Hong-Kong a fost confruntat cu un set similar de provocări la începutul acestui an și, în ciuda unor fundamente mult mai bune (asumare mai mare a vaccinurilor și un serviciu de sănătate mai rezistent), s-a descurcat prost atunci când Omicron s-a răspândit.

“Este posibil ca China să cunoască o creștere majoră a Covid în viitorul apropiat, ceea ce va duce la o morbiditate și mortalitate masivă, care ar putea fi amplificată de un colaps al întregului sistem de sănătate”, a declarat Francois Balloux, profesor de biologie la University College London.

Dincolo de numărul imediat de morți, eșecul strategiei zero Covid ar fi dificil de gestionat de autoritățile chineze, având în vedere capitalul politic imens pe care l-au investit în ea de la începutul pandemiei. Cotidianul chinez Global Times  scrie că “orice ar face China în lupta sa împotriva Covid-19 este greșit prin prisma presei occidentale”. “Cei care au denunțat cândva abordarea strictă a Chinei în ceea ce privește prevenirea și controlul epidemiilor, amplifică acum consecințele zero Covid”.

author avatar
Radu Jacotă
399 afisari

2 COMENTARII

 1. pentru ca nici „marea revolutie culturala” nu au oprit-o decat dupa 10 ani:
  -tov xi si-a batut invatzatoarea cu caramida!

 2. Da de ce va agitati atit de grija Chinei !
  Nu aveti minte, cunostinte si ratiune pentru asa ceva .
  Se stie ca sinteti SLUGI ale americanilor si sariti sa executati ordinele, dar vedeti ca, acum, este vorba de CHINA, iar subiectul asta e prea greu pentru voi.
  Nu mai formulati ineptii si cretinisme despre politica Chinei, fiindca habar nu aveti despre subiect.
  CREDETI CA , DACA AU REUSIT AMERICANII SI VALETII LOR DIN UK SA AGITE CITE SUTE DE CHINEZI, ASTA INSEAMNA CA ADVERSARUL DE MOARTE AL AMERICII A FOST SCOS DIN JOC ?
  VAI DE MAMA VOASTRA DE VIERMI !!!
  AMERICA VA MURI DE MINA CHINEI !!!

Comments are closed.

Zenville