AcasăCORONAVIRUSDacian Cioloș, detalii importante despre pașaportul de vaccinare. Cum vom putea folosi...

Dacian Cioloș, detalii importante despre pașaportul de vaccinare. Cum vom putea folosi acest document

pasaport de vaccinareDacian Cioloș, detalii importante despre pașaportul de vaccinare. Cum vom putea folosi acest document

Dacian Cioloș a oferit detalii importante despre pașaportul de vaccinare. Certificatul denumit „pașaport verde” urmează să fie prezentat miercuri, 17 martie, de Uniunea Europeană.

Pașaportul va facilita libera circulație în statele din Uniunea Europeană, dar existența lui nu va impune niciun fel de restricții, a declarat Dacian Cioloș.

„Săptămâna viitoare, cel mai probabil, Comisia Europeană va veni cu o propunere legislativă pentru crearea acestei platforme europene, la care se vor conecta statele membre și prin care se va emite acest certificat de vaccinare, de test negativ sau de test anticorpi, că am trecut prin boală, ca să poată circula liber cetățenii, indiferent de motivul pentru care circulă. Nu va fi un pașaport, nu vor fi restricții, ci va fi un certificat care să faciliteze libera circulație, fără să mai fii oprit la fiecare frontieră să ți se verifice un document”, a precizat Cioloș, duminică seara, la Digi24.

Cum vom putea folosi pașaportul de vaccinare

Proiectul de certificat va fi prezentat miercuri, 17 martie, și va conține informații care vor indica dacă o persoană a fost vaccinată împotriva Covid-19 ori dacă s-a recuperat după boală sau dacă a primit un rezultat negativ la test.

Documentul are rolul de a facilita călătoriile în spațiul comunitar înainte de vacanțele de vară, pentru a salva sezonul turistic, a anunțat comisarul pentru piața internă, Thierry Breton.

„Certificatul verde numeric va conține informații foarte precise, dar simple. (…) Certificatul va fi fie electronic, fie pe hârtie pentru cei care nu vor să-l aibă pe telefon, este dreptul lor. Va avea un cod QR, va fi gratuit, desigur, va fi în limba țărilor de origine, va exista traducere în engleză pentru deplasările în alte state, va fi valabil în toate țările Uniunii Europene.”, a spus Breton.

author avatar
Andreea Vlad