AcasăCORONAVIRUSCurtea de Conturi: Achiziția de vaccinuri Covid de la Ministerul Sănătății, ilegală

Curtea de Conturi: Achiziția de vaccinuri Covid de la Ministerul Sănătății, ilegală

Alexandru Rafila a dat cu subsemnatul și la Curtea de Conturi

Un audit al Curții de Conturi la Ministerul Sănătății a constatat că instituția și-a depășit angajamentul legal prin achiziția și plata unor doze de vaccin suplimentare, acuzând utilizarea necorespunzătoare a resurselor financiare ale bugetului de stat.

Nereguli grave au fost descoperite și la achiziția dozelor de Moderna, constatându-se un haos la înregistrarea facturilor. Totodată, verificările inspectorilor au scos la iveală deturnări de fonduri, precum și cheltuieli ilegale cu drepturi salariale.

Raportul de audit financiar asupra situațiilor financiare consolidate ale Ministerului Sănătății, încheiate la 31 decembrie 2022, realizat de Curtea de Conturi, a scos la iveală ilegalități grave la această instituție. Printre acestea s-a numărat și depășirea angajamentului legal de către Ministerul Sănătății prin achiziția și plata unor doze de vaccin suplimentare. Curtea de Conturi a semnalat în acest caz utilizarea necorespunzătoare a resurselor financiare ale bugetului de stat pentru desfășurarea activităților în cadrul achiziției de vaccinuri Covid-19 și denaturarea rezultatului patrimonial al anului 2022.

Curtea de Conturi a cerut Ministerului Sănătății determinarea cu exactitate a obligațiilor de plată către furnizorii de vaccinuri Covid-19, ținând cont de cerințele și obligațiile impuse de Acordurile de cumpărare, formularele de comandă și modificările la acestea, precum și de prevederile legale în vigoare. Totodată, Ministerului Sănătății a fost somat să organizeze corespunzător evidența angajamentelor legale aferente achizițiilor de vaccine Covid-19, cu termen de conformare 31 martie 2024.  Verificările au mai depistat nerespectarea unor prevederi legale, de către Ministerul Sănătății, privind înregistrarea cronologică și sistematică în evidența financiar-contabilă a unor facturi reprezentând achiziția de doze de vaccin Moderna.

Supraevaluări ale activelor de aproape 800 milioane de lei

Activele curente ale Ministerului Sănătății au fost supraevaluate cu suma de 797.165.285 lei, se arată în raportul de audit al Curții de Conturi. Astfel, s-a constatat supraevaluarea activelor la unele entități subordonate cu suma de 3.388.600 lei, prin neînregistrarea în contabilitate a voucherelor de vacanță acordate salariaților și respectiv a tichetelor de masă pentru vaccinare distribuite cabinetelor/centrelor de vaccinare sau restituite furnizorilor precum și a unor tichete de masă pentru vaccinare, expirate, nerestituite.

Cea mai mare sumă a fost descoperită la supraevaluarea activelor la nivelul Ministerului Sănătății – aparat propriu cu suma de 790.043.995 lei, ca urmare a neconcordanței între soldul scriptic al contului 302 „Medicamente și materiale sanitare” înscris în balanța de verificare la data de 31.12.2022 și cel faptic constatat cu ocazia inventarierii anuale a patrimoniului. Ceea ce înseamnă că din gestiunea Ministerului Sănătății lipseau medicamente și materiale sanitare în valoare de circa 800 milioane de lei.

Deturnare de fonduri?

Auditul a mai relevat finanțarea de la bugetul de stat a unor cheltuieli de capital care au fost utilizate de către entitățile subordonate fără respectarea strictă a destinației pentru care au fost alocate, valoarea extrapolată a erorilor fiind în sumă de 2.019.775 lei. În acest sens, au fost depistate achiziții de accesorii aferente unor echipamente medicale, care nu se încadrau în categoria celor aprobate de ordonatorul principal de credite și pentru care în unele cazuri furnizorul nu era autorizat să le comercializeze, neîndeplinirea tuturor obligațiilor din cadrul caietului de sarcini, denaturarea situațiilor financiare prin efectuarea de înregistrări eronate rezultate din procesul achiziției, precum și calculul eronat al amortizării ca urmare aplicării la o valoare mai mare decât cea reală, precum și sume plătite în plus furnizorului, rezultate ca diferență între situația finală de lucrări și valoarea plătită de entitate fără existența altor documente justificative.

Drepturi salariale, nejustificate

Potrivit raportului de audit al Curții de Conturi, entitățile subordonate Ministerului Sănătății au acordat drepturi salariale de peste 18,4 milioane de lei fără respectarea prevederilor legale. Astfel, inspectorii au constatat stabilirea și acordarea eronată a sumelor pentru orele de gardă în condițiile în care salariații figurează în concediu de odihnă, acordarea sporului pentru condiții periculoase și respectiv a sporului pentru condiții deosebite fără respectarea prevederilor legale, calcularea indemnizației de hrană fără respectarea prevederilor legale, precum și efectuarea de cheltuieli de personal nejustificate prin achitarea unor drepturi salariale necuvenite, reprezentând sume compensatorii, în condițiile în care nu se îndeplineau condițiile pentru acordarea acestora.

De asemenea, printre nereguli s-au numărat calculul și plata eronată a indemnizaţiei lunare pentru titlul ştiinţific de doctor în cuantum de 50% din salariul minim brut garantat în plată aferent anului 2019 și nu la nivelul salariului minim garantat în plată din anul 2018 potrivit prevederilor legale, dar și plata nejustificată a unor drepturi salariale acordate salariaților din afara organigramei Ministerului Sănătății pentru muncă neprestată de către aceștia în cadrul unui proiect european, conform fișei de pontaj.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.948 afisari

3 COMENTARII

  1. Vinovati ceva? DNA-ul dormim pe noi? Ca vad ca nu se mai aude nimic nici de Florin Cîțu, ati uitat si de asta.

  2. Mihaila epilatoare inghinala merge la puscarie. Se vor bucura fetele de la Targusor cand va aparea cu ochelarii aia pe nas.

  3. Srim nimic nu se va intqmpla totul se prescrie, cime a furat ramane cu prada.
    Cresc i pozitele si preturile la tot, se prelungeste varsta de pensionare pentru fraieri si se vinde si ce a mai ramas din tara ca nu mai e suficient de furat ca unii nu se mai satura

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger