AcasăCORONAVIRUSCum vede Patriarhia Română vaccinarea antiCovid. ”Pentru succesul campaniei...”

Cum vede Patriarhia Română vaccinarea antiCovid. ”Pentru succesul campaniei…”

Cum vede Patriarhia Română vaccinarea antiCovid. ”Pentru succesul campaniei....” (foto: b1.ro)

În așteptarea tranșei simbolice, de 10.000 de doze de vaccin antiCovid, ce ar urma să ajungă în România în perioada Sărbătorilor și pe fondul discuțiilor tot mai intense pe marginea campaniei de vaccinare la nivel național, despre care autoritățile au subliniat în numeroase rânduri că nu e obligatorie, s-a aflat cum anume se vede această temă de interes la nivelul Bisericii Ortodoxe Române.

Din direcția purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române s-a aflat un punct de vedere oficial. Din care se poate vedea că accentul cade pe ideea de informare cât mai clară.

”Pentru succesul campaniei de vaccinare anti-Covid 19, este necesară informarea corectă a populației cu privire la unele aspecte, precum caracterul voluntar, gratuit și sigur al actului de vaccinare, a faptului că acesta este un drept, și nu o obligație.

În legătură cu „caracterul sigur al actului de vaccinare”, cei care au autoritatea profesională și morală să recomande un vaccin absolut nou şi descoperit recent sunt exclusiv specialiștii din domeniul medical respectiv.

În acest sens, Patriarhia Română salută vestea bună a apariției vaccinului care ar putea diminua și stopa actuala pandemie, însă Biserica nu se poate pronunța în probleme de ordin strict medical. Cu atât mai mult, în cazul unui vaccin recent care nu a mai fost folosit și despre care specialiștii în domeniu se pronunță ei înșiși în mod gradual sau diferit”, a transmis, vineri, Vasile Bănescu, într-un comunicat postat pe site-ul basilica.ro.

Poziție favorabilă vaccinării, cu unele mențiuni

Totodată, se mai aduc în lumină câteva aspecte ce țin de această campanie de vaccinare.

”Poziția Patriarhiei Române, care prețuiește știința medicală și multele beneficii ale acesteia, a fost și rămâne una favorabilă vaccinării, subliniind însă constant necesitatea esențială a respectării riguroase a principiilor de natură etică: consimţământul informat al persoanei, descrierea clară a beneficiilor şi a riscurilor, asumarea responsabilității concrete în cazul în care vaccinarea produce efecte adverse asupra sănătății persoanei vaccinate”, se mai arată în comunicatul citat.

Mesajul președintelui

La finalul vizitei pe care a făcut-o vineri la Centrul național de stocare a vaccinurilor COVID-19 din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, Klaus Iohannis a anunțat că ”totul este organizat nu teoretic – practic”.

”Important de știut – vaccinarea este voluntară, nu e nimeni obligat, dar noi recomandăm tuturor să se vaccineze, fiindcă această vaccinare este singura – repet – singura cale de a scăpa de pandemie”, a susținut liderul de la Cotroceni.

Totodată, președintele a anunțat că vom avea diferite tipuri de vaccin. ”Toate sunt foarte bune, toate sunt autorizate la cele mai înalte standarde europene. Toate sunt eficiente, adică își fac efectul. Toate sunt sigure. Și, în acest fel, vom putea, dacă ne mobilizăm și mergem la vaccinare, până în vară, probabil, să scăpăm de această pandemie.

Până atunci însă, și aici vă rog să mă înțelegeți foarte bine: până atunci trebuie să avem grijă și să respectăm restricțiile!”, a afirmat Iohannis.

author avatar
Andrei Coman