AcasăCORONAVIRUSCum vede directorul medical de la „Matei Balș” situația dramatică din Shanghai:...

Cum vede directorul medical de la „Matei Balș” situația dramatică din Shanghai: „E posibil să ascundă…” – VIDEO

Cum vede directorul medical de la „Matei Balș” situația dramatică din Shanghai: „E posibil să ascundă...” - VIDEO (sursa foto. bzi.ro)

Imagini cutremurătoare surprinse, în ultimele săptămâni, în Shanghai, pe fondul lockdown-ului impus de autorități, cu scopul de a ține în frâu răspândirea COVID-19, au făcut înconjurul lumii. Disperarea oamenilor, surprinsă în înregistrări video ajunse pe internet, nu a fost trecută cu vederea și a generat numeroase reacții.

În tot acest context, directorul medical de la Institutul „Matei Balş” din Capitală, doctorul Adrian Marinescu, a comentat pe marginea situației dramatice cu care se confruntă oamenii din Shanghai.

„Sunt câteva precizări importante de făcut. Semne de întrebare legate de China am avut încă de la începutul pandemiei. Ne aducem aminte că în 2019, la sfârşit, când am avut o explozie de cazuri, era evident că începuturile nu erau atunci şi nu avem nici acum răspunsuri. În plus, abordarea brutală cred că a fost regulă în China.

Nu numai că nu poate fi acceptată nicăieri în lumea civilizată, dar ne aducem aminte că imagini dramatice ca cele prezentate astăzi, au fost regulă”, a declarat medicul Marinescu, marți seară, la Antena3.

Doctorul Marinescu: „Lockdown-ul, în adevăratul sens al cuvântului, s-a întâmplat doar în China”

Directorul medical de la „Matei Balş” a adus în discuție și situația din Europa, cu măsurile restrictive ce au fost decise pe Bătrânul Continent, în comparație cu cele impuse în China.

„Acolo cred că e vorba de partea politică, dar e vorba şi despre considerente obiective. Într-o zonă suprapopulată, unde e o densitate atât de mare populaţională, e clar că managerierea unei situaţii complicate epidemiologic s-ar face extrem de greu, însă acest lucru nu explică acele abordări.

Pe de altă parte, lockdown-ul, în adevăratul sens al cuvântului, s-a întâmplat doar în China. Ce a fost în Europa, a fost o situaţie aproximativă, un fel de izolare”, a mai spus doctorul.

Medicul Adrian Marinescu, răspuns la o întrebare-cheie despre China: „E posibil să ascundă”

Întrebat de moderator dacă suspectează că, în momentul de față, chinezii ascund ceva, doctorul Adrian Marnescu a răspuns: „E posibil să ascundă, dar nu cred că există o altă variantă virală”.

„Din datele pe care le avem în momentul de faţă, nu există o altă variantă virală. Tot un Omicron este. De altfel, dacă ne uităm la date, au multe infecţii în acea zonă, dar puţine spitalizări, puţine decese, puţine locuri de Terapie Intensivă care să fie ocupate. Cred că este important”, a completat medicul.

Câte cazuri noi de COVID au fost anunțate în România

Pe de altă parte, din bilanțul transmis de Ministerul Sănătății, marți, 3 mai, cu privire la situația COVID la nivel național, rezulta că „în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1116 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 588 mai mult față de ziua anterioară. 135 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare”.

Și în raportarea oficială din 3 mai s-a precizat că „în unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 1.187 cu 55 mai puțin față de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 193 persoane, cu 2 mai mult față de ziua anterioară”.

author avatar
Andrei Coman