AcasăCORONAVIRUSCum stau lucrurile în cazul vaccinării minorilor. Cîțu a anunțat cifrele. Referiri...

Cum stau lucrurile în cazul vaccinării minorilor. Cîțu a anunțat cifrele. Referiri la valul 4: ”Nu avem niciun motiv să…” – VIDEO

Cum stau lucrurile în cazul vaccinării minorilor. Cîțu a anunțat cifrele. Referiri la valul 4: ”Nu avem niciun motiv să...” - VIDEO

Premierul Cîțu a adus în discuție, marți, 22 iunie, cifre recente cu privire la vaccinarea anti-COVID în rândul adolescenților și al tinerilor care nu au împlinit 18 ani.

A fost vorba despre o ”ședință pe tema beneficiilor vaccinării copiilor”, din câte a anunțat Guvernul. Întrevederea de la Palatul Victoria, la care a fost prezent și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a avut loc chiar în ziua în care elevii claselor a VIII-a au dat prima probă scrisă din cadrul Evaluării Naționale 2021, cea la limba și literatura română.

Însă înainte ca ministrul să facă declarații pe tema imunizării antiCovid în rândul elevilor, șeful Guvernului a fost primul care a vorbit despre vaccinarea minorilor, anunțând că, din câte arată datele, 98.134 de persoane, cu vârste între 12 şi 17 ani, s-au vaccinat.

”Pentru mine lucrurile sunt foarte clare şi aş vrea să fiu foarte clar: susţin vaccinarea pentru populaţie. Avem nevoie de cât mai mulţi oameni vaccinaţi, dar când vorbim de tineri sub 18 ani, aici părinţii şi tutorii sunt cei care iau deciziile şi trebuie să ia cele mai bune decizii.

Din datele pe care le avem până acum, sunt 98.134 de minori cu vârste între 12 şi 17 ani care s-au vaccinat, iar dintr-un raport privind dorinţa de vaccinare a elevilor, 45,5% dintre elevi consideră că este foarte important şi important să se vaccineze. Eu zic că avem un start bun în ceea ce privește tinerii”, a declarat Cîțu.

Referiri la valul patru al pandemiei

Iar în contextul în care se discută destul de mult în spațiul public despre un așa-numit val patru al pandemiei, dar și despre tulpina Delta, indiană, prim-ministrul a pus din nou accent pe vaccinare. ”Așa cum am spus, populația eligibilă dacă se vaccinează nu ar trebui să mai vorbim de valul patru şi știu că se discută foarte mult în spaţiul public în acest moment despre valul patru. Eu am spus și repet, nu avem niciun motiv să avem un val patru în România.

S-ar putea să avem un val patru pentru că gripa vine în fiecare an, așa s-ar putea să avem și aici, dar nu ar trebui să avem un val patru semnificativ, cu efecte semnificative, pentru că avem vaccin în România şi dacă ne vaccinăm nu avem acest val patru. Organizaţia Mondială a Sănătății a anunțat deja că varianta Delta se răspândește foarte repede, deci acesta este un risc pe care îl știm cu toții. Este deocamdată cea mai agresivă și cei mai vulnerabili sunt persoanele nevaccinate. Acolo este vulnerabilitatea și, bineînțeles, comunitățile unde rata de vaccinare este mică. Deci dacă ne vaccinăm în număr cât mai mare ar trebui să nu avem un val patru cu probleme. Soluția este simplă, din punctul meu de vedere”, a susținut Florin Cîțu.

Cîmpeanu: Pentru asta este nevoie să ne vaccinăm. Apel către părinți și profesori

La rândul său, ministrul Educației a făcut referire la vaccinarea în rândul elevilor, cu trimitere la cei peste 18 ani, care se pregătesc de ”examenul maturității”, Bacalaureatul.
”Avem aproape 100.000 de elevi, aţi prezentat, domnule prim-ministru, cu vârsta între 12 și 17 ani. Avem aproape același număr de tineri cu vârsta de 18-19 ani care sunt cea mai mare parte elevi. Elevii de clasa a XII-a și a XIII-a, elevii care săptămâna viitoare, luni, vor începe examenul de Bacalaureat, au dat dovadă de responsabilitate din proprie inițiativă. Vreau să vă spun că nu a fost o inițiativă sistemică la nivelul Ministerului Educației, au fost inițiative locale cu sprijinul DSP-urilor, cu sprijinul școlilor, dar inițiativele au fost ale elevilor, preponderent elevii de clasa a XII-a, care sigur că da, peste vârsta de 18 ani, au putut să facă acest demers înainte de pregătirea examenului de Bacalaureat”, a declarat Cîmpeanu, în cadrul acestei ședințe.

Nu în ultimul rând, ministrul a adus în discuție momentul la care urmează să înceapă noul an școlar, cu speranța că, în septembrie, cursurile vor începe pe tiparul clasic, al anilor de dinaintea pandemiei COVID-19. ”Cu toții ne dorim ca în data de 13 septembrie școala să înceapă normal, să stopăm pierderile în educație, pierderi care sunt nu numai din perspectivă educațională, sunt și din perspectivă socială, comportamentală, emoțională.

Vedem foarte bine cazurile care se înmulțesc după această perioadă de criză sanitară. Pentru asta este nevoie să ne vaccinăm. (…) Sunt convins că niciun părinte nu-și dorește ca al lui copil să fie supus riscului de abandon școlar sau să obțină rezultate nesatisfăcătoare. (…) Deci, apelez la înțelegerea părinților, la înțelegerea cadrelor didactice și celorlalți angajați din învățământ, pentru a promova importanța vaccinării inclusiv în rândul elevilor cu vârsta între 12 și 17 ani”, a mai susținut Sorin Cîmpeanu, de față cu premierul și cu medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19.

193 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger