AcasăCORONAVIRUSCum se simte primul pacient din România infectat cu noua tulpină COVID!...

Cum se simte primul pacient din România infectat cu noua tulpină COVID! Amănunt important

Cum se simte primul pacient din România infectat cu noua tulpină COVID! Amănunt important (foto - Facebook)

Temerile multor români, cum că noua tulpină de coronavirus, care a speriat Marea Britanie, va ajunge și în România și-au găsit, din păcate, confirmare.

În sensul în care, vineri după-amiază s-a aflat că o tânără din județul Giurgiu a fost confirmată că noua tulpină de coronavirus. Din câte a precizat un medic de la Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, din Capitală, pacienta ar fi declarat că nici măcar nu a ieșit din țară. Ceea ce, pentru specialiști, înseamnă că virusul circulă deja în România.

”Confirmarea e de o oră – o oră și ceva. E vorba de o tânără de 27 de ani din județiul Giurgiu, care s-a prezentat la spitalul nostru în data de 3, cu simptome minime. A fost testată și lăsată să plece acasă. Din datele pe care le avem, nu a călătorit în afara țării. Urmează ca DSP să facă o anchetă epidemiologică amănunțită.

Dacă informațiile pe care ni le-a furnizat pacienta sunt adevărate, înseamnă că virusul circulă deja în România. Și e mult mai contagios. Ne putem aștepta la o creștere a numărului de cazuri”, a declarat, la postul B1 TV, medicul Cătălin Apostolescu, de la „Matei Balș” din București.

Ce anunțase zilele trecute Ministerul Sănătății

De altfel, încă de zilele trecute s-a vehiculat că noua tulpină COVID ar fi fost confirmată în România. La acel moment, respectiv pe 3 ianuarie, oficialii MS precizau următoarele:

Ministerul Sănătății precizează că, pe teritoriul României, nu a fost confirmată până în prezent noua variantă SARS-Cov-2 depistată în Marea Britanie.

O nouă tulpină se poate confirma numai prin secvențierea genomului viral de către institutele sau unitățile sanitare abilitate, iar această procedură tehnică va fi definitivată zilele următoare pornind de la probele selectate în urma testării RT-PCR”.

Câte cazuri noi au fost anunțate în raportarea din 8 ianuarie

Din datele venite de la Grupul de Comunicare Strategică, vineri, 8 ianaurie, s-a aflat că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 4.841 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19).

Totodată, s-a anunțat că până la această dată, pe teritoriul României au fost confirmate 663.799 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19), iar 595.007 pacienți au fost declarați vindecați. ”Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 758 de persoane au fost reconfirmate pozitiv”, se menționează în raportarea oficială.

author avatar
Andrei Coman