Indiferent că vorbim despre birouri open-space, baruri/ terase sau săli de clasă, un lucru e clar: din perspectiva medicilor, riscul de infectare cu noul coronavirus este mai ridicat în spațiile interioare! Însă, acesta poate fi redus aplicând o serie de măsuri adecvate privind combaterea infecțiilor prin aerosoli.
Să zicem că mai multe persoane se reunesc într-o cameră, dintre care una este infectată cu SARS-CoV-2 (cam o treime din focarele de Covid-19 la nivelul UE sunt cauzate de acest tip de adunare, în special între prieteni).
Indiferent dacă distanțele sigure sunt menținute, în cazul în care cele șase persoane petrec patru ore împreună vorbind cu voce tare, fără a purta o mască de față într-o cameră neventilată, cinci dintre ele se vor infecta, conform modelului științific elaborat de specialiștii virusologi! E clar, nu încape discuție, spun experții în medicină. Mai mult, chiar dacă sunt purtate măști de față, tot se vor infecta patru persoane și asta fiindcă doar măștile nu pot preveni infecția în cazul unei expuneri prelungite. Însă, atunci când tot grupul poartă măști, iar întâlnirea este scurtată la jumătate și camera ventilată, atunci riscul de infecție scade sub unul.
Coronavirusul se răspândește în principal prin aer și, deși nu este la fel de infecțios ca rujeola, oamenii de știință recunosc rolul jucat de transmiterea aerosolilor, acele particule minuscule contagioase expirate de o persoană infectată, care rămân suspendate în aerul unui mediu interior.
Cum se răspândește noul coronavirus? Cum îl putem opri?
În prezent, OMS admite că sunt trei modalități de transmitere a coronavirusului: picăturile mici din vorbire sau tuse, care pot ajunge în ochii, gura sau nasul persoanelor din apropiere, suprafețele contaminate (deși specialiștii americani în controlul și prevenirea bolilor susțin că acesta este cel mai puțin probabil mod de a prinde virusul), apoi prin aerosoli, care înseamnă inhalarea particulelor infecțioase invizibile expirate de o persoană infectată. Fără ventilație, aerosolii rămân suspendați în aer și devin din ce în ce mai denși pe măsură ce trece timpul.
La începutul pandemiei, se credea că picăturile mari pe care le expirăm atunci când tușim sau strănutăm erau principalul vehicul de transmisie. În prezent, însă, știm că vorbitul și cântatul în spații interioare slab ventilate crește riscul de contagiune. Acest lucru este cauzat de faptul că vorbirea cu voce tare eliberează de 50 de ori mai multe particule încărcate de virus decât atunci când nu vorbim deloc.
Școala, risc major de infecție. Ce e de făcut?
Școlile reprezintă sub 10% din focarele de coronavirus înregistrate la nivelul Uniunii Europene. Însă, dinamica transmiterii prin aerosoli în sala de clasă se schimbă complet în funcție de tipul persoanei infectate (pacientul zero); pe scurt, contează dacă este student sau profesor. Profesorii vorbesc mult mai mult decât elevii și ridică vocea pentru a fi auziți, ceea ce crește numărul de particule eliberate în aer, particule potențial contagioase.
Cel mai riscant scenariu și care este des întâlnit în România are legătură cu o sală de clasă fără ventilație, în care profesorul este pacientul 0. După două ore petrecute într-o asemenea clasă, cu un profesor infectat, există riscul ca până la 12 elevi să se infecteze cu noul coronavirus!
Soluția ar fi ca toată lumea să poarte o mască de protecție. Atunci, numărul celor infectați ar scădea la cinci, spun specialiștii. În plus, dacă s-ar face ventilația camerei în timpul orelor, fie cu aer proaspăt, fie mecanic, iar clasa s-ar închide la schimbul de ture timp de 60 de minute pentru a reîmprospăta complet aerul, riscul infectării se reduce considerabil, ba chiar aproape dispare.
De ce nu scrieți nimic, niciodată, despre Ivermectină? Sunteți ziar național sau doar vândut?
Problema C0vid, explicată pentru toți (video) https://mariusmioc.wordpress.com/2021/01/31/problema-c0vid-explicata-pentru-toti/
Nu le pasa !
Mastile sunt foarte periculoase pentru ca reprezinta un mediu de cultura perfect pentru microbii inspirati/expirati. In plus o gaura de ordinul zecilor de microni nu va retine un virus de ordinul zecilor de nanometri fiind vorba de raportul 1/1000. Incarcatura microbiana creste foarte mult probabilitatea cancerului de plamani ! http://www.renegadetribune.com/long-term-mask-use-may-contribute-to-advanced-stage-lung-cancer-study-finds/