AcasăCORONAVIRUSCum se obține certificatul digital european privind Covid-19 în 8 pași. Explicațiile...

Cum se obține certificatul digital european privind Covid-19 în 8 pași. Explicațiile STS

certificatCum se obține certificatul digital european privind Covid-19 în 8 pași. Explicațiile STS

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a explicat, miercuri, într-un comunicat de presă, care sunt pașii necesari pentru obținerea certificatului digital UE privind Covid-19.

Portalul web de pe care cetăţenii români sau străini îşi pot descărca documentele este pregătit pentru lansarea din data de 1 iulie, potrivit STS. Astfel, cei care doresc un certificat pentru a călători în străinătate pe timpul pandemiei de COVID-19 au la dispoziție platforma https://certificat-covid.gov.ro.

Descarcă certificatul verde Covid-19 în 8 pași!

Interfaţa aplicaţiei este intuitivă. Autoritățile spun că este nevoie de 8 pași pentru a descărca certificatul!

1. Autentificarea se face pe baza unei adrese de e-mail.

2. Dacă e-mail-ul este valid, sistemul informatic trimite un link, care după accesare va direcționa utilizatorul în pagina principală a platformei.

3. Se accesează butonul verde „Certificat nou”.

4. Se alege tipul actului de identitate în baza căruia solicitantul a fost înregistrat la testare sau vaccinare.

5. Cetățenii români și cei cu CNP emis de autoritățile române accesează butonul „CNP”, urmat de categoria de vârstă. În câmpurile dedicate, introduc: codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, inițiala numelui, inițiala prenumelui și tipul certificatului dorit. Cetățenii străini selectează opțiunea „Pașaport/Act de identitate” și completează câmpurile care cuprind: „Țara care a emis pașaportul”, numărul „pașaportului sau al cărții de identitate”, inițialele numelui și prenumelui, iar apoi aleg tipul de certificat.

6. În funcție de categorie, se completează:

  • Pentru generarea certificatului de vaccinare, se alege tipul serului administrat, județul în care a fost vaccinat și se introduce numărul corespondent lunii în care a avut loc vaccinarea.
  • Pentru generarea certificatului de recuperare după COVID, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care persoana a fost confirmată pozitiv.
  • Pentru generarea certificatului de testare, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care s-a efectuat. Pentru acest tip de certificat, valabilitatea este de maximum 72 de ore de la realizarea testului negativ.,

7. Se apasă butonul „Salvează”, iar aplicația înregistrează cererea de generare a certificatului digital UE privind COVID.

8. Ulterior, în secțiunea „Listă certificate” se vor putea vizualiza toate certificatele emise de pe acel cont de e-mail.

foto: Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS)

Certificat digital este gratuit

Pe lângă metoda de obținere a certificatului digital, STS mai face o serie de precizări, legate de durata procesului și cum poate fi folosit.

1. Certificatul este gratuit.
2. În cazul minorilor sub vârsta de 14 ani, este necesar acordul părinților.
3. Timpul de generare a certificatului poate fi de la câteva secunde, până la o oră, în funcție de numărul de solicitări.
4. În momentul generării certificatului, persoana care l-a solicitat este notificată prin e-mail.
5. La intrarea în statele membre ale Uniunii Europene, verificarea certificatelor se realizează prin scanarea codului QR.

Utilizatorul îl poate accesa și vizualiza atât din lista de certificate – prin selectarea certificatului, cât și prin descărcarea efectivă, în format *pdf, a documentului, care se poate tipări. Pentru suport în emiterea certificatelor sau obținerea altor informații privind utilizarea lor, a fost operaționalizat un Call Center la numărul de telefon 021.414.44.25.

De asemenea, certificatul poate fi obținut în format letric prin intermediul primăriei în raza căreia își are domiciliul persoana, direcției de sănătate publică sau serviciului public comunitar de evidență a persoanelor.

Certificatul nu este un document obligatoriu

În situațiile în care apar inadvertențe între informațiile completate de o persoană și cele înregistrate în bazele de date conectate cu platforma https://certificat-covid.gov.ro trebuie realizate corecții de date. De aceea, solicitarea de eliberare a certificatelor de vaccinare trebuie realizată cu cel puțin 5 zile lucrătoare înainte de momentul utilizării, iar pentru cele de testare cu cel puțin 12 sau 48 de ore, în funcție de tipul de test efectuat – rapid sau PCR.

STS reamintește faptul că certificatul nu este un document obligatoriu, însă cu ajutorul lui persoanele care s-au vaccinat anti COVID-19, s-au recuperat după această afecțiune sau dețin un rezultat negativ la testarea COVID-19 pot dovedi situația lor epidemiologică.

Certificatele includ un cod QR care va conține o semnătură digitală, astfel încât, la citirea acestuia, să poată fi verificată autenticitatea, integritatea și validitatea documentului. Semnătura digitală este pusă la dispoziție de STS, astfel încât cetățenii nu au nevoie de o semnătură digitală proprie.

author avatar
Andreea Vlad
396 afisari

1 COMENTARIU

  1. Bai cobailor lui Matu, rapid accesarea si descarcarea de la Big Brother de la Bukale a Noii Stele Galbene a romanasilor colaboratori ai noului regim nazist !! 🙂 Si fara maraituri, bai sclavetilor, ca vine Matu si va da un cap in gura digital, de picati cu capul vostru mare si prost direct pe tastatura !! 🙂 Covid Macht Frei, bai ametitilor, consumati numai stiri oficiale ale propagandei de stat si ale Ministerului Adevarului Suprem de Stat !! 🙂 Ha ha ha 🙂 Vedeti, bai cobailor, ca marele Armin si Tiesto deja va dau la temelie la toata Plandemia voastra de kakat, deja au avut concerte in Andorra, primul, respectiv in Chicago, al doilea, ii doare pe astia 2 fix in basca de Plandemia voastra !! 🙂 Ha ha ha 🙂

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger