AcasăCORONAVIRUSCum se administrează vaccinul anti-COVID. Alexandru Rafila rezolvă dilema numărului de doze...

Cum se administrează vaccinul anti-COVID. Alexandru Rafila rezolvă dilema numărului de doze necesare. Când se face rapelul

vaccinCum se administrează vaccinul anti-COVID. Alexandru Rafila rezolvă dilema numărului de doze necesare. Când se face rapelul

Modul de administrare a vaccinului COVID-19 este asemănător cu cel al vaccinului gripal, sub forma unei injecții intramusculare, în braț. Pentru a oferi o protecție maximă, de 95%, este nevoie de două doze.

În România, campania de vaccinare a început pe 27 decembrie. Peste 12.000 de cadre medicale au primit serul de la Pfizer/BioNTech, în prima etapă a campaniei.

În primele zile după vaccin, ca și în cazul altor vaccinuri, pacienții nu sunt protejați. Protecția crește în timp și este „completă” la o săptămână după administrarea celei de-a doua doze (care poate fi injectată la 21 de zile după prima).

Programarea la rapel s-ar putea realiza automat, după cu au primit deja prima doză a serului, precizează profesorul Alexandru Rafila.

„Dacă apare o reacție adversă ea poate fi raportată, este un sistem pus la punct de Institutul Național de Sănătate Publică. Orice reacție adversă poate fi raportată în acel sistem, deci fiecare persoană poate să o raporteze. Discutăm și despre cea de-a doua doză, care trebuie să fie făcută la un interval minim de 21 de zile, iar această programare pentru doza a doua cred că se va face automat după vaccinarea cu prima doză.”, a declarat reprezentantul României la OMS.

Întrebat dacă persoanele vaccinate cu prima doză se pot infecta cu SARS-CoV-2, până la primirea rapelului, specialistul a explicat:

„Da, dar poți să te infectezi și cu puțin timp înainte să administrezi prima doză. De exemplu, în Israel unde s-au vaccinat un milion de persoane, 500 au prezentat boală, dar nu afectează siguranța pacientului, ci reprezintă o situație care este posibilă. Nu există o contraindicație în ceea ce privește vaccinarea. Gândiți-vă de exemplu la persoane asimptomatice care fac infecția și care beneficiază și ele de vaccinare”, a explicat profesorul Alexandru Rafila, pentru B1 TV.

 

author avatar
Andreea Vlad
205 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger