AcasăCORONAVIRUSCum ne va prinde următoarea pandemie?

Cum ne va prinde următoarea pandemie?

Când coronavirusul a ajuns în Regatul Unit, Portobello Road Gin – o distilerie de ultimă generație – a început să producă dezinfectant pentru mâini destinat  Poliției Metropolitane. În Yorkshire, compania de modă Burberry a pivotat de la croirea trench-urilor la confecționarea halatelor de spital, vânzându-le guvernului britanic.

Sunt răspunsuri lăudabile în fața unei pandemii care a găsit multe țări în stadiul de improvizație. Dar până în prezent există puține exemple de planificare anticipată în cazul unei noi crize de sănătate.

Marea Britanie a cheltuit cu 500 la sută mai mult pentru echipamentele de protecție individuală în prima jumătate a anului 2020 decât ar fi costat același echipament în 2019.

Incertitudinea cu privire la impactul pandemiei asupra aprovizionării cu alimente a determinat cumpărarea de panică, ducând la lipsa unor bunuri de consum de bază. În Franța, vânzările de alimente congelate au crescut cu 63% din 2019 până în 2020. În Germania, vânzările de alimente ambalate au crescut cu 56% anul trecut.

Stocul european de urgență

În martie 2020, UE a concluzionat că este necesar un stoc comun european de echipamente medicale – măști, ventilatoare, vaccin și alte provizii – Comisia Europeană suportând 90% din factură. UE are nevoie de o mai bună coordonare între statele membre în timpul unei crize sanitare și de sporirea investițiilor în sistemele de sănătate, pentru a se asigura că acestea sunt pregătite pentru provocările viitoare.Președintele american Joe Biden a emis un ordin executiv pentru a crește în mod similar stocurile medicale americane.

“Avem nevoie de planuri, nu de eroi”

Dar în afară de aceste echipamente, de ce ar mai avea nevoie țările într-o criză? Nimeni nu știe, pentru că este imposibil de prezis exact ce flux de  bunuri și componente ar putea fi întrerupt de  următoarea urgență.

“Natura imprevizibilă a viitorului înseamnă că guvernele vor avea în continuare nevoie de companii private pentru a le ajuta, schimbându-și cu ușurință liniile de producție la tot ceea ce este necesar atunci când apare o criză. Dar vor trebui să facă asta mult mai eficient și mai ieftin decât se întâmpla adesea în primăvara trecută(…) Pentru următoarea pandemie, avem nevoie de planuri, nu de eroi”, notează în Politico Elisabeth Braw, expert în securitate națională în cadrul American Enterprise Institute.

Guvernele și companiile trebuie să stabilească în comun unde se vor tensiona lanțurile de aprovizionare în diferite scenarii și ce măsuri ar fi necesare pentru a menține echipamentul necesar la îndemână.

Aceste exerciții pot ajuta, de asemenea, Europa să devină mai puțin dependentă de China. Anul trecut, Beijingul a impus restricții la export pentru echipamentele individuale de protecție în momentul apogeului crizei, determinând guvernele UE să plătească sume mari pentru aprovizionare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
302 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger