AcasăCORONAVIRUSCum arată certificatul verde digital al UE. STS l-a testat cu succes

Cum arată certificatul verde digital al UE. STS l-a testat cu succes

certificatCum arată certificatul verde digital al UE. STS l-a testat cu succes

Testarea interconectării la nivelul UE a certificatelor verzi de călătorie a fost un succes, a anunțat, miercuri, STS. Certificatul verde are date precum numele și prenumele, data nașterii, statul membru emitent, date medicale privind categoria pentru care se emite documentul, precum și un identificator unic al certificatului.

Sistemul informatic aflat în dezvoltare la STS facilitează generarea certificatelor digitale UE privind COVID, transmiterea elementelor de siguranță care permit verificarea, centralizarea acestora în gateway-ul european și validarea codurilor QR de către celelalte state membre ale Uniunii Europene, potrivit unui comunicat al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

foto: facebook.com/ROVaccinare

Testarea s-a realizat în comun cu Letonia

România a realizat, miercuri, 26 mai, testarea de interconectare la gateway-ul UE care centralizează și administrează cheile publice ale țărilor membre, necesare pentru verificarea semnăturilor digitale. Testarea s-a realizat în comun cu Letonia.

După implementarea sistemului informatic în țara noastră, preluarea datelor ce vor fi incluse în certificatele digitale UE se va realiza automat din Registrul Electronic Național de Vaccinări pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19 și din aplicația Corona-Forms pentru persoanele care au un test negativ în ultimele 72 de ore și persoanele care s-au recuperat după infectarea cu virusul SARS-CoV-2.

Certificatele, emise în format fizic și digital

Certificatele vor fi emise în format digital, cu posibilitatea de a fi afișate pe smartphone, însă vor putea fi prezentate și în formă tipărită. Acestea vor include un cod QR care va conține o semnătură digitală, astfel încât, la citirea acestuia, să poată fi verificată autenticitatea, integritatea și validitatea documentului. Semnătura digitală aparține emitentului, astfel încât cetățenii nu vor avea nevoie de o semnătură digitală.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu a anunțat, miercuri, că sistemul informatic pentru implementarea certificatului verde digital al UE este pregătit.

„România a mai trecut un test! Sistemul informatic pentru implementarea certificatului verde digital al UE este pregătit, iar conectarea la serverul blocului comunitar european s-a realizat cu succes. În plus, colegii de la STS – Serviciul de Telecomunicaţii Speciale au reușit să pună la punct și aplicația de verificare, ceea ce a permis țării noastre să efectueze testul complet, iar rezultatul a fost unul foarte bun. În această săptămână, în afară de România, au mai făcut verificări pentru interconectarea sistemelor informatice încă trei țări: Polonia, Portugalia și Letonia. Și aceste state au trecut cu bine de primul test”, a precizat Andrei Baciu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Certificatele digitale UE vor fi implementate la începutul lunii iulie. Ele sunt gratuite și vor facilita călătoriile în spațiul european fără restricții epidemiologice, nefiind îngrădită libertatea de mișcare.

author avatar
Andreea Vlad
884 afisari

1 COMENTARIU