AcasăCORONAVIRUSCum ar putea dr. Flavia Groșan să-și impună tratamentul

Cum ar putea dr. Flavia Groșan să-și impună tratamentul

Dr. Flavia Groșan ar putea primi aprobare de la Agenția Europeană a Medicamentului

Schema de tratament a medicului Flavia Groșan ar putea fi extinsă și în rândul celorlalți medici. Soluția pentru acest lucru este publicarea unui studiu observațional într-o revistă de specialitate, în România sau în afara țării. Aceste studii ar putea contribui la schimbarea protocoalelor de tratament la nivel european.

Pentru că nimeni din lumea medicală din România nu și-a manifestat interesul în a prelua schema de tratament pentru Covid a dr. Flavia Groșan, singura șansă ca de aceasta să beneficieze cât mai mulți oameni este ca medicul orădean să publice un studiu observațional.

”Problema medicilor din România, și nu o spun ca o critică, ci ca o observație constructivă, este că orice observație au în folosirea unor tratamente trebuie publicată în reviste de specialitate. Dacă ei fac un studiu observațional, și au voie să facă acest lucru, pe medicamente în afara prospectului, ar trebui ca rezultatele pe care le văd să le publice. De exemplu, dacă văd că îi dau paracetamol unui pacient și fuge mai repede și la 100 de oameni are acest efect, înseamnă că paracetamolul crește puterea musculară și atunci trebuie să public acest lucru. Pentru că ce se întâmplă prin această publicare? Dacă alți medici au aceeași observație, atunci Agenția Europeană a Medicamentului, care citește aceste articole și le coagulează, va introduce protocoale de tratament. Așa s-au repoziționat medicamentele, cum s-au repoziționat medicamente ca favipiravirul, ca redemsivirul sau dexametazona, care a salvat milioane de oameni în pandemie. Medicii au făcut observații, au scris, au publicat acele observații, mai mulți medici au publicat același lucru și atunci agențiile au aprobat medicamentele pentru acele indicații”, ne-a declarat Dragoș Damian, directorul executiv al Terapia Cluj.

Se încearcă ridiculizarea altor tratamente

Dragoș Damian scria, zilele trecute, despre dr.Flavia Groșan, că se încearcă ridiculizarea medicilor care au venit cu idei noi de scheme terapeutice. ”S-a săvârșit blasfemia de a sugera completari la protocolul anti-Covid din Romania, care funcționează neîndurător: dacă ai dat tot ce-i în protocol și pacientul nu a fost salvat, atunci nu putea fi salvat. Adică nu există nimic altceva care ar putea ajuta, iar medicii care vor să încerce ceva nou sunt inamicii sistemului sanitar, o fortareață impenetrabilă de cumetrii, tovărășii, interese și alianțe care gestionează 60 miliarde de lei pe an”, nota directorul executiv al Terapia Cluj. Acesta insistă că singura cale de a învinge sistemul rămâne publicarea studiilor observaționale. ”Medicul Flavia Groșan asta ar trebui să facă, să publice un studiu observațional pentru că doar filingul, da, este bun, este excelent, instinctele, intuiția, dar dacă nu prezinți aceste date într-o revistă de circulație internațională atunci nu ai consensul altor medici. Există așa-zisul review al confratelui. Confratele vine și spune că și el a utilizat medicamentul acesta și a obținut efecte similare. Dacă nu publici, nimeni nu știe. Medicina merge pe evidențe. Publică și atunci o să ai 10 medici din Franța care vor zice la fel ca tine, iar Agenția Europeană a Medicamentului care verifică toate aceste publicații sau altcineva va zice că avem un medicament candidat la reconversie”, ne-a mai precizat directorul executiv al fabricii de medicamente Terapia Cluj.

Tratamente în farmacii nu există

În ambulatoriu și în farmacii nu există, la ora actuală, niciun medicament antiviral pentru Covid, care să trateze cazurile ușoare, semnalează Dragoș Damian. ”Unul dintre medicamentele care este în protocol acum, favipiravirul, vrem să-l aducem pe piață, pentru că este o problemă peste tot în lume. România nu are în farmacii un antiviral și atunci o să încercăm să fabricăm acest favipiravir și, cu acordul autorităților, să poată fi găsit și în farmacii și să fie prescris.

Acum facem probe tehnologice și sunt niște date pe care trebuie să le generăm și să le depunem la Agenția Națională a Medicamentului. Credem că în circa trei luni vom trece la producția acestui medicament. Avem însă posibilitatea până atunci să-l importăm din Japonia, dacă Ministerul Sănătății aprobă acest lucru, și atunci îl putem găsi mai repede în farmacii”, a mai afirmat Dragoș Damian.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.271 afisari

6 COMENTARII

  1. Este gresit nu exista doi oameni la fel..asa incat un partcetamol poate sa faca unuia bine si altuia rau…oamenii nu reperezinta o masa amorfa cu aceiasi manifestare la un stimul exteren…luati aminte ca toata lumea vorbeste de alimentatie sanatoasa si tot ce cumparam este plin de substante nocive organismului…medicina trebuie sa revina la ceea ce a fost cu cel putin 100 de ani in urma…

  2. FLAVIA GROȘAN medic virusolog fosta studenta a lui VICTOR BABEȘ! În loc ca ea sa fie ministrul sănătății -PE MERITOCRAȚIE-este un nimeni cu liceul ,,ieconomic” de la Pucioasa! Cum se poate ca la acești scuipă-n piuliță primul lor loc de munca sa fie miniștri,senatori și deputați, secretari de stat? În loca sa ne promovăm valorlle in fruntea țării, a conducerii ministerelor punem haștagiști,numa ca striga ei in piață lozinci anticorupție, iar cînd ajung la putere votați de proști le zice; coruptia? e ceva marginal, la noi nu se pune doar la psedee!

  3. Surprize…Dr.G.Popescu pneumolog…fix la M.Nasta ! sustine , la fel ca dr.Grosan, ca un glucocorticoid(simiar cu Flixotide dnei dr Grosan) si Azitromicina( similara Claritromicinei) poate vindeca, in cazurile incipiente, Covid 19…
    Cica si studiile Oxford tind la aceleasi rezultate..

  4. 1. Observatie la o postare „MERITOCRATIA SALVEAZA ROMÂNIA, FLAVIA GROȘAN medic virusolog fosta studenta a lui VICTOR BABEȘ! „, Victor Babes s-a nascut in 1854 si a decedat in 1926. Cum a fost dna doctor studenta lui V Babes?
    2. Nu comentez in niciun fel activitatea dnei doctor. Insa, ar trebui sa se spuna despre stadiul infectiei, varsta pacientilor. Asta deoarece si medicul nostru de familie a tratat 5 membrii ai familiei(1 asimtomatic, unul care si-a pierdut gustul si mirosul,unul cu tuse si febra, doi cu tuse urata si febra, toti cu test pozitiv). In cazul meu, 63 ani, cu tuse groaznica, febra, plus boli cronice, dna doctor mi-a indicat internarea in spital. Dupa CT mi s-a comunicat ca am plamanii afectati in proportie de 40%. Respratia era un sacadata o secunda inspiram, o secunda expiram. Am fost supus tratamentului, inclusiv oxigen. Intrebarea este, a rezolvat dna doctor si asemenea cazuri?
    3. Meicul de familie nu este specialist pneumo si nimeni nu a zis depre dansa ca este un erou.
    4. Ii dresc dnei doctor GROSAN numai zile frumoase!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger