AcasăCORONAVIRUSCu masca până la moarte! Vaccinarea nu va ridica restricțiile

Cu masca până la moarte! Vaccinarea nu va ridica restricțiile

Luminița de la capătul tunelului pandemiei s-a stins

Sfârșitul pandemiei și revenirea la o viață normală sunt absolut incerte. Autoritățile române au susținut, cât se poate de oficial, că persoanele vaccinate nu se pot apropia fizic și că este nevoie, în continuare de măsuri de protecție, de genul distanțării și purtării măștilor. Și atunci apare, firesc, întrebarea, de ce mai este atât de necesară vaccinarea?!

Ne vaccinăm ca să ne protejăm de Covid. Dar vaccinarea noastră nu îi protejează pe ceilalți, pentru că putem, în continuare, să transmitem virusul celor nevaccinați. Dar dacă și cei nevaccinați se vaccinează? Nimic nu se schimbă, pentru că cei vaccinați pot transmite virusul celorlalți care sunt vaccinați. Cam aceasta este concluzia după declarațiile oficiale ale autorităților din România. Deci, de ce trebuie să ne mai vaccinăm dacă nimic nu se schimbă? Pentru că trebuie să-i protejăm pe ceilalți. Care ceilalți, vaccinați la rândul lor, sunt foarte vulnerabili în fața SARS-Cov-2. Cu sau fără cunoștințe aprofundate în imunologie, nimeni nu mai înțelege nimic din scopul vaccinării populației. Până și definiția științifică a imunizării este schimbată fundamental, atâta vreme cât menirea unui vaccin este de a crea imunitate în fața unui virus. Imunizați sau nu, suntem, iată, la fel de expuși atunci când vorbim despre Covid-19. Informațiile transmise de producătorii vaccinurilor anti-Covid arată că nu au existat studii referitoare la posibilitatea transmiterii virusului de către cei care au fost deja imunizați. Chiar așa? Păi, dacă ai dezvoltat anticorpi, cum de mai poți fi purtător al virusului? Virusul rămâne la nivel nazal, susțin cercetătorii, și astfel, l-am putea transmite. Dar acest lucru nu se întâmplă în cazul gripei sau al altor virusuri contagioase. Și, mai mult, dacă se insistă asupra măsurilor de protecție și în cazul celor vaccinați, când se va termina totul? Când la nivel mondial nu vom mai avea niciun caz de Covid? Căci spre asta de îndreptăm. Distanțare fizică și mască de protecție până la moarte!

Vaccinații, noii răspândaci ai virusului

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a îndemnat populația să păstreze în continuare distanța față de cei apropiați, chiar dacă s-a produs imunizarea, existând riscul ca vaccinul să nu aibă efect la unele persoane. ”Există deja un studiu publicat pe un număr relativ mic de pacienți, pe aproape 179 de persoane vaccinate, ceea ce arată o rată de eficacitate, adică de răspuns în anticorpi de peste 98%, lucru care este cât se poate de îmbucurător. Cred că, din punct de vedere practic, este important să respectăm măsurile de prevenție atunci când intrăm în contact cu persoane vulnerabile. Chiar dacă am fost vaccinați și poate chiar dacă persoana respectivă a fost vaccinată. Persoanele care sunt imunodeprimate prin boală sau printr-un anumit tip de tratament nu avem o certitudine a dezvoltării unui răspuns imun suficient de protector. Or, din acest punct de vedere cred că este important să respectăm măsurile de prevenție, mai ales în cazul interacțiunii cu un astfel de pacient. În ceea ce privește modalitatea de determinare a răspunsului în anticorpi, într-adevăr, există aceste teste comerciale, prin care noi putem determina titrul anticorpilor anti-spike, adică anticorpii anti-proteină (S), însă nu avem date suficiente la momentul actual, care să coreleze nivelul anticorpilor cu nivelul de protecție oferit. Evident, cu cât nivelul anticorpilor este mai crescut, cu atât rata de protecție ar trebui să fie mai crescută. Dar este mai prudent, până la noi date disponibile, să respectăm măsurile de prevenție, mai ales când intrăm în contact, repet, cu persoane vulnerabile, chiar dacă au fost vaccinate”, a declarat dr.Valeriu Gheorghiță.

Numărul de cazuri scade, starea de alertă se permanentizează

Pe principiul nicio zi fără să inducă panica și spaima în rândul populației, Guvernul a decis să prelungească, la nesfârșit se pare, starea de alertă, cu absolut toate restricțiile în vigoare. Deși le-au amânat până când nu s-a mai putut, apariția testelor rapide antigen a făcut ca numărul testărilor cumulate cu cele PCR să rămână constant la peste 30.000 pe zi. Testările au arătat o scădere a numărului de cazuri zilnice la circa 2.600 și o diminuare importantă a cazurilor grave de la ATI, la aproximativ 950. Semn că pandemia își pierde din forță și nici amenințarea noilor tulpini nu o mai reactivează. Restricțiile însă rămân. În folosul cui? Pentru că orice zi de restricții severe atacă violent nu numai economia și, implicit, nivelul de trai, ci și sănătatea populației.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.250 afisari

7 COMENTARII

  1. Da deoarece in aceasta cursa de 100 m garduri, virusul e mereu primul.Probabil ca in 5-6 ani cand fiecare tara o sa aibe patent ca la gripa, o sa facem toamna primavara pe tulpinele in curs. Din cauza asta nu ma imbulzesc acum, ma imbulzesc la toamna poate il prind si pe cel cu tulpinile noi. Adica sa nu fac 5 intepaturi in acelasi an + cel de gripa ca te zapacesti.

      • corect! bravo! prea multi idioti in romania care nu trebuiau sa se nasca. cand a interzis Ceausescu avorturile in auguat ’66, a facut o crima impotriva umanitatii, a creat o rasa de mutanti. in doar 6 ani pana in dec.72 s-au nascut 2 milioane de copii in plus, toti cu probleme mintale, iar astia s-au inmultit exagerat. pe langa trolii vaccinisti care comenteaza, multi alti debili mintal pun botul si cred in vaccinare.

    • vezi ca sinele de tren sunt cele mai potrivite pentru tine, nu trebuie sa te imbulzesti, asteapta calm, ca vine

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger