AcasăCORONAVIRUSCriză majoră. Românii rămân cu jumătate de vaccin

Criză majoră. Românii rămân cu jumătate de vaccin

Campania de vaccinare, în impas

Reducerea drastică a producției de vaccin anti-Covid Pfizer îi va lăsa pe mulți dintre românii vaccinați cu doar jumătate de protecție. Și asta pentru că numărul dozelor primite de România sunt absolut insuficiente pentru administrarea celei de-a doua doze, care trebuie făcută la cel mult 21 de zile de la prima.

Guvernul român are în acest moment o mare problemă. Scăderea cantităților de vaccin livrate de Pfizer și incertitudinea numărului de doze livrate în perioada următoare ar trebui să pună în stand-by campania de vaccinare. Dacă cele 235.000 de persoane deja vaccinate nu vor primi a doua doză peste 21 de zile, protecția față de Covid va fi doar parțială. Până în acest moment, Pfizer a livrat României 439.000 de doze de vaccin, ultima tranșă scăzând la aproape jumătate față de planul inițial. România a comandat circa 10 milioane de doze de vaccin, care, evident, sunt insuficiente pentru a imuniza 70% din populație. Deși a primit bani în avans de la Uniunea Europeană, Pfizer și-a dovedit insuficenta pregătire pentru producerea unor cantități uriașe de vaccin. Compania a anunțat că a pus la cale un plan care va permite creşterea capacităţii de producţie a vaccinurilor în Europa şi va duce la livrări însemnate de doze în al doilea trimestru al anului, pentru acest lucru fiind nevoie de mai multe modificări la procesul de producţie. Modificările vor diminua însă cantitatea de vaccin produsă, iar sincopele în aprovizionare vor afecta întreaga Europă până pe data de 15 februarie, deși nici această dată nu este certă. Multe țări din UE s-au plâns că primesc provizii mai mici decât se așteptau de vaccinuri Covid-19 , exprimându-și îngrijorarea față de incertitudinea livrărilor viitoare. Împărțirea dozelor produse în această perioadă va afecta și mai mult România, existând, cu siguranță, prioritate pentru statele puternice ale Europei.

Optimism nejustificat în România

Autoritățile din România s-au arătat însă extrem de optimiste în ce privește continuarea campaniei de vaccinare. ”Şi România va fi afectată, livrările în următoarele trei săptămâni vor fi micşorate. Vom putea continua această campanie, pentru că în acest moment avem o oarecare rezervă, care, pe de-o parte, ne asigură acel rapel de care au nevoie cei care s-au vaccinat deja cu prima doză şi avem, de asemenea, o rezervă de circa 100.000 de vaccinuri. Cu această rezervă şi cu vaccinurile pe care le mai primim putem merge mai departe. Nu la viteza pe care ne-am dori-o. Principala problemă pe care o să o avem în perioada următoare nu va fi viteza cu care vaccinăm, ci va fi numărul de vaccinuri. Şi asta nu e o problemă a României, e o problemă la nivel european şi la nivel global”, a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.  Cele 439.000 de doze primite de România ar trebui să ajungă pentru 219.500 persoane, însă până acest moment s-au vaccinat deja circa 235.000 de români. Totodată, până în data de 18 ianuarie, doar 1.951 de persoane au primit și a doua doză de vaccin. Pe de altă parte, col.dr.Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a afirmat că, până la sfârșitul lunii septembrie, România va avea un număr de 10 milioane de oameni vaccinați, astfel încât pandemia ar lua sfârșit și activitățile normale ar putea fi reluate. 10 milioane de oameni reprezintă însă doar 50% din populația României, și nu 70% cât ne tot transmit autoritățile că este nevoie pentru imunitatea colectivă.

Jumătate de vaccin, jumătate de protecție

Anticipând, probabil, imposibilitatea producerii unei cantități suficiente pentru cererea mondială, Pfizer anunța, la începutul lunii trecute, că protecția unei singure doze de vaccin ar fi de circa 52%, față de 95% cu ambele doze. Potrivit unei analize a Food and Drug Administration a datelor studiilor clinice, vaccinul împotriva coronavirusului produs de Pfizer și BioNTech oferă o protecție puternică împotriva Covid-19 în decurs de aproximativ 10 zile de la prima doză. În ciuda protecției timpurii oferite de prima doză, nu este clar cât timp ar dura această protecție de la sine, subliniindu-se importanța celei de-a doua doze. Studiile anterioare au descoperit că a doua doză de vaccin Pfizer-BioNTech oferă sistemului imunitar un impuls major pe termen lung, efect observat în multe alte vaccinuri. ”Eficacitatea vaccinului după prima doză este de aproximativ 52 la sută. După a doua doză, aceasta crește la aproximativ 95%. Două doze de vaccin oferă protecție maximă”, a precizat dr. William C. Gruber, vicepreședinte senior al cercetării și dezvoltării clinice a vaccinului Pfizer.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.