AcasăCORONAVIRUSCreșterea și prăbușirea miliardarilor Covid

Creșterea și prăbușirea miliardarilor Covid

În puțin mai puțin de trei ani, pandemia a schimbat totul, inclusiv modul în care o bogăție imensă poate fi clădită – și pierdută – mai repede decât ar fi crezut cineva că este posibil.

Lansarea vaccinului de la Moderna  a propulsat averea netă a omului de știință Stephane Bancel la 15 miliarde de dolari. Eric Yuan(fondatorul Zoom), căruia i s-a refuzat de opt ori viza pentru SUA înainte de a se muta din China, și-a văzut averea ajungând la 29 de miliarde de dolari, în timp ce Zoom Video Communications  a devenit instrumentul de videoconferință cel mai utilizat în lume.

Iar duo-ul tată-fiu din spatele vânzătorului online de mașini de ocazie Carvana  a acumulat o avere de 32 de miliarde de dolari la vârf.

Clubul exclusivist

Acești oameni fac parte dintr-un club exclusivist de 58 de miliardari a căror avere s-a înmulțit într-un ritm amețitor datorită schimbărilor aduse de Covid și de banii ieftini, pentru ca apoi să se prăbușească și mai repede.

Ascensiunea lor și declinul ulterior au fost mai accentuate decât ale celorlalți 131 de membri ai Bloomberg Billionaires Index, a căror avere netă a crescut de peste două ori, dar nu a depins la fel de mult de modul în care pandemia a schimbat viețile din întreaga lume.

Grupul de comparație al celorlalți miliardari include mulți dintre beneficiarii ajutoarelor fiscale și ai ratelor scăzute ale dobânzilor care au urmat epidemiei mondiale: Elon Musk, de la Tesla, care a devenit cea mai bogată persoană din lume; Masayoshi Son, ale cărui pariuri în domeniul tehnologiei cu efect de levier au crescut; și Sam Bankman-Fried, mogulul criptografic în vârstă de 30 de ani care s-a bucurat de o revenire în orice, de la Bitcoin la Bored Apes.

Niciunul dintre acești antreprenori ultra-bogați nu s-a dovedit imun la efortul colectiv al băncilor centrale mondiale de a crește ratele dobânzilor pentru a controla inflația galopantă.

Mărire și decădere

Cu toate acestea, noile averi cele mai strâns legate de pandemie s-au prăbușit într-un ritm uluitor, rivalizând doar cu alte episoade care apar o dată la o generație, cum ar fi criza financiară din 2008 și Marea Depresiune.Din cei 58 de miliardari Covid, 26 au cetățenie în Asia, 18 provin din SUA și Canada și 10 din Europa.

Ernie Garcia, co-fondatorul Caravana, a pierdut până în septembrie 82% din averea sa(21,8 miliarde în perioada de vârf).În aceeași lună,Forrest Li, președintele Sea Limited, și-a văzut averea scăzând la 3,8 miliarde USD, de la 21,9 miliarde.

Stephane Bancel a rămas cu 3,7 miliarde de dolari, iar Eric Yuan cu 4,6 miliarde.Boom Kim, fondatorul companiei de comerț electronic Coupang, a pierdut 67% din bogăție, de la 8,9 miliarde de dolari.

Afacerile lor se încadrează în general în șapte categorii. Schimbările stilului de viață ca urmare a măsurilor de distanțare socială în timpul pandemiei au jucat un rol important: mai mult de jumătate dintre magnați sunt asociați cu obiceiurile de a sta acasă, munca la distanță sau comerțul electronic. O treime sunt legate de companii din lumea farmaceutică și de îngrijire a sănătății.

În timp ce averea netă medie a miliardarilor Covid a crescut substanțial față de cea de dinaintea pandemiei, câștigurile uriașe s-au diminuat.

Averea a scăzut dramatic în fiecare subgrup, în special în cazul comerțului electronic. Activele din acest sector au scăzut în medie cu 58% față de vârful lor, pe măsură ce interesul investitorilor – și pariurile speculative – s-au răcit, iar mulți oameni și-au reluat viața de dinainte de Covid.

Despre date: o analiză Bloomberg News a Bloomberg Billionaires Index, care urmărește cele mai bogate 500 de persoane din lume, a identificat 189 de persoane a căror avere a crescut mai mult decât dublu la un moment dat începând cu 31 decembrie 2019, când Organizația Mondială a Sănătății a fost informată despre o pneumonie de cauză necunoscută în Wuhan, China.

Dintre acestea, au fost identificați cei care și-au făcut sau și-au mărit averile prin intermediul unor întreprinderi impulsionate direct de pandemie.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
411 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger