AcasăCORONAVIRUSCovidul politic înseamnă pandemie fără sfârșit

Covidul politic înseamnă pandemie fără sfârșit

Graba țărilor, mai ales din regiunea Asia-Pacific, de a închide granițele ca răspuns la varianta Omicron ridică o întrebare serioasă: ce se întâmplă dacă restricțiile dure precum interdicțiile de călătorie nu se termină cu adevărat? Mai ales că astfel de măsuri se extind și în Occident, iar scopul lor devine tot mai politic.

Pentru țările care s-au retras în izolare, în ciuda acoperirii mari de vaccinare, asta ridică perspectiva unui ciclu nesfârșit de restricții dăunătoare din punct de vedere economic și social asupra călătoriilor și vieții de zi cu zi – cu excepția cazului în care autoritățile își schimbă gândirea și învață să trăiască cu virusul.

O serie de experți din virologie, epidemiologie și etică medicală au declarat că „sfârșitul pandemiei” – în măsura în care afectează viața majorității oamenilor – va fi în cele din urmă o alegere politică, notează Al Jazeera.

Reacția la Omicron, o întoarcere în 2020

“Reacția la Omicron a fost ca o întoarcere în 2020, deși  în acest moment avem o populație destul de bine vaccinată în unele părți ale lumii”, spune Ian MacKay, virolog la Universitatea din Queensland.

El susține că nu ar fi trebuit să fie închise granițele și impuse noi restricții, în timp ce o măsură mai eficientă este vaccinarea în țările sărace.

Roberto Bruzzone, director al Polului de Cercetare HKU-Pasteur din Hong Kong, este convins că “măsurile în fața  Omicron au fost nejustificate pe baza datelor disponibile”.

Catherine Bennett, expert în sănătate publică și epidemiolog la Universitatea Deakin din Melbourne, a declarat că panica Omicron, diviziunile în opinia publică și calculele politice au creat un „ciclu fără sfârșit ” în loc de măsuri sanitare rezonabile care să nu afecteze oamenii.

Pe aici nu se trece, modelul asiatic

În timp ce numeroase țări din întreaga lume au interzis sosirile din Africa de Sud, unde varianta a fost detectată pentru prima dată, economiile din Asia-Pacific au mers mai departe și au introdus restricții majore asupra călătoriilor.

Japonia a interzis săptămâna trecută toți străinii nerezidenți.Hong Kong, care are o politică „zero Covid”, a oprit călătoriile din trei duzini de țări și a impus 21 de zile de carantină la hotel pentru rezidenții care se întorc.

China continentală are unele dintre cele mai stricte controale la frontieră și restricții interne. Coreea de Sud a reintrodus 10 zile de carantină pentru toți călătorii care sosesc în țară. Australia a renunțat la o redeschidere planificată a granițelor pentru migranții calificați și studenții internaționali.

Organizația Mondială a Sănătății, care a desemnat Omicron o „variantă de îngrijorare”, a criticat interdicțiile generale de călătorie, descriind rolul lor în prevenirea răspândirii virusului ca fiind minim în comparație cu „povara lor grea asupra vieților și a mijloacelor de trai”.

Oficialii au subliniat că se cunosc prea puține despre variantă pentru a trage concluzii ferme cu privire la transmisibilitatea, virulența sau receptivitatea acesteia la vaccinuri, deși datele timpurii au indicat că majoritatea cazurilor sunt ușoare.

Pandemia se termină când vor politicienii

“Societățile trebuie să aleagă să treacă dincolo de o stare de „urgență continuă”, care este mai mult un fenomen politic, social și cultural decât realitatea științifică”, spune  Alberto Giubilini, cercetător la Centrul Oxford pentru Etică Medicală.

“Sfârșitul pandemiei este un proces de negociere politică și, în cele din urmă, o problemă etică. Pandemia se termină atunci când politicienii își  schimbă abordarea față de un virus care este posibil să rămână cu noi pentru totdeauna”, a adăugat el.

Pentru Ian MacKay, “pandemiile sunt politice prin natura lor și au dus la pierderi ale libertății și măsuri restrictive care ar fi putut fi evitate dacă guvernele i-ar fi ascultat de la început pe medici”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
510 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger