Cauta

Covidul a trecut. Sporurile din Sănătate rămân

Personalul medical care lucrează în secții Covid sau cu pacienți depistați după internare cu SARS-Cov-2 va mai primi sporuri de 85% din salariu încă 60 de zile de la încetarea stării de alertă. Și după această perioadă sporurile vor curge în continuare, însă vor intra pe reglementarea sporurilor de epidemie, cu o limită minimă redusă de la 75% la 55%, dar cu aceeași limită maximă de 85%, ne spun sindicaliștii din Sănătate.

Sporurile uriașe din Sănătate vor fi menținute pe o perioadă nedeterminată, probabil până la dispariția ultimului caz de Covid. Potrivit reglementărilor legale de la sfârșitul anului 2020, pe toată perioada stării de alertă, precum și timp de 60 de zile de la încetarea acesteia, personalul medico-sanitar implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor diagnosticaţi cu Covid-19, va beneficia de sporuri cuprinse între 75% și 85% din salariul de bază, cu excepţia personalului de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din serviciile de ambulanţă publice, pentru care mărimea sporului este de 80%.

”O singură chestie se va modifica. Sporul pentru epidemie exista în regulamentul de sporuri, între 55% și 85%, dar am reușit să-l aducem între 75%-85%. După starea de alertă și cele 60 de zile, vor rămâne sporurile între 55% și 85%, iar aici va depinde de puterea de negociere a fiecăruia. Covidul nu a dispărut, sunt spitale cu secții de Covid în continuare, chiar dacă tratează, în paralel, și non-Covid. Dar avem cazuri Covid și pe secțiile verzi, pentru că, deși se testează pacienții la intrarea în spitale, la retestare, după 3 zile, se constată că sunt infectați. Pentru acești pacienți, personalul medical va primi sporuri și în continuare pentru timpul efectiv lucrat cu acești bolnavi”, ne-a declarat Radu Vasile, co-președinte Federația Solidaritatea Sanitară.

Se cer majorări salariale

Sindicaliștii din Sănătate au solicitat intervenția de urgență a Guvernului României pentru sprijinul profesioniștilor din sistemul public de sănătate. Aceștia arată că, în contextul inflației galopante, tot mai mulți lucrători din sănătate alunecă în zona sărăciei salariale, veniturile obținute fiind insuficiente pentru a le asigura resursele necesare supraviețuirii.

”Situația este cu atât mai dramatică cu cât este vorba de profesioniștii deja epuizați de îndelungata luptă dusă pe frontul pandemiei, rapida scădere a puterii de cumpărare accentuându-le problemele și scăzându-le capacitatea de desfășurare a activităților profesionale”, se arată într-o scrisoare deschisă a Federației Solidaritatea Sanitară. Sindicaliștii cer Guvernului calculul salariilor de bază pentru toate categoriile de lucrători din sănătate prin raportarea coeficienților de ierarhizare prevăzuți în legea salarizării la salariul de bază minim brut pe țară în plată începând cu luna aprilie 2022. Totodată, aceștia solicită creșterea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată cel puțin la nivelul corespunzător actualizării lui cu rata inflației și raportarea tuturor categoriilor de sporuri la salariul de bază în plată.

Resursă într-un conflict militar

Sindicaliștii din sector amintesc Guvernului că specialiștii din sistemul public de sănătate constituie o resursă importantă în eventualitatea (nedorită) a unui conflict militar, menținerea capacității lor de intervenție fiind vitală și în contextul amenințării cu războiul. ”Merită observat că, prin intermediul refugiaților de război, conflictul din Ucraina deja a crescut sarcinile lucrătorilor din sistemul public de sănătate. În aceste condiții, protecția lucrătorilor din sistemul public de sănătate împotriva stresului generat de reducerea rapidă a salariului real și de efectele aceste scăderi accelerate a puterii de cumpărare este o intervenție necesară, cu caracter strategic, raportat la actual context”, mai precizează Federația Solidaritatea Sanitară.

Ultimele stiri

  • Caz înfiorător în Dolj! Un copil în vârstă de 13 ani a murit înecat. Poliţia a deschis un dosar penal
  • Accident grav: au fost implicate un autoturism şi un autobuz. Șase persoane, duse la spital
  • Cel mai mare criminal în serie din istoria Canadei, Robert Pickton, a murit. Fusese atacat în închisoare
  • ÎPS Teodosie: Orice atac de panică „însemnează o împuţinare de suflet”/ Ce spune Arhiepiscopul despre „patima” statului la telefon
  • O mașină a luat foc pe Autostrada București-Pitești. Care a fost cauza izbucnirii incendiului
  • Horoscop 2 iunie 2024. Primiţi nişte veşti importante
  • Burduja, despre întâlnirea cu Iohannis, de la Cotroceni: „Nu este o chestiune neobişnuită” – VIDEO
  • Vara începe „în forță”! La ce valori vor ajunge temperaturile zilele următoare. Șefa ANM: „Înseamnă deja pragul unei zile de caniculă”
  • Alertă alimentară în România. Sortiment de pește, retras de la rafturi de un cunoscut hipermarket/Care e motivul
  • Cresc veniturile populației în urma măsurilor PSD: românii iau mai multe credite, pe dobânzi mai mici
  • Exit mobile version