AcasăCORONAVIRUSCovid va fi cu noi pentru totdeauna

Covid va fi cu noi pentru totdeauna

Pandemiile se termină în cele din urmă, chiar dacă varianta Omicron complică întrebarea când se va întâmpla asta.

Mai important, lumea va trebui să învețe să coexiste cu un virus care nu va dispărea.

Mutantul Omicron, ultra-contagios, împinge cazurile la cote maxime și provoacă haos, în timp ce o lume epuizată se luptă, din nou, pentru a opri răspândirea. Dar de data aceasta nu începe de la zero.

Vaccinurile oferă o protecție puternică împotriva bolilor grave, chiar dacă nu previn întotdeauna o infecție ușoară. Omicron nu pare a fi la fel de mortală ca unele variante anterioare. Iar cei care supraviețuiesc vor avea o protecție reîmprospătată împotriva altor forme de virus care încă circulă.

Cea mai nouă variantă este un avertisment despre ceea ce va continua să se întâmple „cu excepția cazului în care suntem serioși cu privire la finalul jocului”, a spus dr. Albert Ko, specialist în boli infecțioase la Școala de Sănătate Publică din Yale.

„Cu siguranță Covid va fi cu noi pentru totdeauna”, a subliniat Ko, citat de AP. „Nu vom putea niciodată eradica sau elimina Covid, așa că trebuie să ne identificăm obiectivele.”

La un moment dat, Organizația Mondială a Sănătății va stabili când suficiente țări și-au redus cazurile de Covid-19 suficient – sau cel puțin, spitalizările și decesele – pentru a declara oficial pandemia încheiată. Nu este limpede care va fi exact acel prag.

Chiar și atunci când se întâmplă acest lucru, unele părți ale lumii încă se vor lupta – în special țările cu venituri mici, care nu au suficiente vaccinuri sau tratamente – în timp ce altele trec mai ușor la ceea ce oamenii de știință numesc un stat „endemic”.

“Sunt distincții neclare”, a spus expertul în boli infecțioase Stephen Kissler de la Harvard TH Chan School of Public Health. El definește perioada endemică ca atingerea „unei stări de echilibru acceptabilă” pentru a face față coronavirusului.

Pentru Kissler, criza Omicron arată că nu omenirea nu este încă acolo, dar  “va ajunge într-un punct în care SARS-CoV-2 este endemic la fel cum gripa este endemică”.

Unii oamenii de știință par să fie de acord că Omicron trece de protecția vaccinurilor sau a infecțiilor anterioare, însă dr. William Moss de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health se așteaptă ca virusul să nu mai evolueze “într-un ciclu nesfârșit de noi variante”.

Un viitor posibil pe care mulți experți îl văd: în perioada post-pandemică, virusul provoacă răceli pentru unii și boli mai grave pentru alții, în funcție de starea lor generală de sănătate, de starea vaccinului și de infecțiile anterioare.

Dar sistemul imunitar uman va continua să se îmbunătățească în  a recunoaștere și a riposta în fața Covid-19.

Imunologul Ali Ellebedy de la Universitatea Washington din St. Louis găsește speranță în capacitatea uimitoare a organismului de a-și aminti germenii pe care i-a văzut înainte și de a crea apărări cu mai multe straturi.

Într-un nou studiu, echipa lui Ellebedy a descoperit că vaccinările Pfizer accelerează „celule T helper” care acționează să producă mai mulți anticorpi atunci când este nevoie.

Se speră că va exista o scădere a bolilor severe, a spitalizărilor și a deceselor – indiferent de varianta Covid următoare.

Și indiferent de teoriile conspiraționiste, de restricțiile guvernelor și de nemulțumirile populațiilor, lumea nu mai trăiește în incertitudinile ultimilor doi ani.

“Prevăd o zi în care cineva se infectează cu coronavirus, stă acasă două-trei zile, apoi merge mai departe. Cred că acesta va fi sfârșitul pandemiei”, susține Ellebedy.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
507 afisari

2 COMENTARII

  1. Ba ce destepti cercet astia americani ce simpla concluzie pt monstrul care vrea sa reseteze lumea dar origine lui tot nu sunt capabili!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger