AcasăCORONAVIRUSCovid: „locomotiva” Europei luptă cu faxul

Covid: „locomotiva” Europei luptă cu faxul

Germania intră în cea de-a cincea lună consecutivă de blocare.  Deși ratele infecțiilor au scăzut în ultimele săptămâni, rămâne neclar când școlile și magazinele, ca să nu mai vorbim de restaurante și baruri, se vor redeschide. Pe fondul incertitudinii, companiile mici din toată țara se confruntă cu ruina. Astfel de temeri sunt  combinate cu frustrarea față de restricțiile aparent nesfârșite și carențele de logistică.

Germania a livrat aproximativ 5,7 milioane de doze de vaccin, acoperind aproximativ 4,5 la sută din populație. Problema este lentoarea campaniei de vaccinare: din cele 8,5 milioane de doze, au fost folosite doar 68%. Aceasta se compară cu o rată de 75% în SUA. Germania nu este numai în urma Statelor Unite – Israel și  Marea Britanie s-au dovedit, la rândul lor,  țări mai eficiente în inocularea propriilor cetățeni. Ca parte a acordului său cu BioNTech-Pfizer, Israel, care a imunizat mai mult de jumătate din populația sa de 9 milioane, a fost de acord să ofere  companiei o gamă largă de date  mediale cu privire la cei care primesc vaccinarea. Acordul de date a fost unul dintre motivele pentru care Israelul a fost în fruntea liniei de livrare a vaccinurilor.  În Germania obsedată de confidențialitate, ideea de a îmbrățișa o astfel de colectare de date întâmpină multă rezistență. Și asta nu e tot.

Digitalizarea s-a pierdut pe o linie de fax

Pare incredibil dar aparatele de fax, dinozauri tehnologici în altă parte a Occidentului, încă funcționează în Germania și rămân un pilon în sute de  cabinete medicale și birouri de sănătate guvernamentale. Ministrul Sănătății, Jens Spahn, a cheltuit milioane de euro  încercând să pună online asistența medicală germană, cu rezultate discutabile. Angela Merkel a vorbit de ani de zile despre necesitatea „digitalizării” societății germane, un obiectiv pe care multe alte economii avansate l-au făcut de mult timp realitate. Într-adevăr, primul lucru pe care mulți nou-veniți în Germania îl observă este lipsa de conectivitate, de la lipsa WiFi-ului gratuit în cafenele și restaurante până la viteza redusă a internetului. Faptul că  însuși guvernul federal încă mai folosește aproape 1.000 de aparate de fax în diferitele sale ministere vă spune tot ce trebuie să știți despre cât de reușită este revoluția digitală a lui Merkel, scrie corespodentul Politico în Europa. Faptul că Germania nu se poate baza pe instrumente de comunicații vechi pentru a imuniza rapid cei 83 de milioane de locuitori ar trebui să fie evident. Însă cea mai mare greșeală a cancelarului în timpul pandemiei a venit în iunie, când a acceptat să-și retragă responsabilitatea propriului guvern de a procura vaccinuri și să o predea președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.  Procesul de achiziții s-a transformat într-un fiasco, marcat de negocieri prelungite și întârzieri, care vor obliga Germania și alte țări ale UE să mențină restricțiile mult mai mult decât ar fi fost altfel necesar.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
184 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger