AcasăCORONAVIRUSCovid la bogați: anxietate și depresie în țările dezvoltate

Covid la bogați: anxietate și depresie în țările dezvoltate

Pandemia a crescut anxietatea, stresul și sentimentul de izolare în rândul  țărilor membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Aceste simptome de suferință psihologică nu s-au limitat doar la pacienții cu virus.

Într-un raport dedicat efectelor crizei sanitare asupra bunăstării populației, OCDE subliniază că între martie 2020 și începutul lunii mai 2021, diverse sondaje „raportează niveluri în creștere de depresie sau anxietate, precum și un sentiment crescut de singurătate și deconectare de la societate la mulți indivizi”.

Protocoalele de distanțare socială și temerile cu privire la impactul virusului asupra sănătății au făcut ca aproape niciun aspect al vieții de zi cu zi să nu fi fost afectat.

Mai mult de un sfert dintre oamenii din 15 țări OCDE erau fie expuși riscului de anxietate (25%), fie de depresie (26,5%) la sfârșitul anului 2020. Femeile au suferit un risc mai mare de depresie (29,4%) și anxietate (23,9%) decât bărbații (26% și, respectiv, 23,7%).

Ambele rate au crescut în prima jumătate a anului 2021, la 26,6% fiecare.

Desigur, ajutorul public a contribuit la susținerea nivelului mediu al venitului gospodăriilor în 2020 și a oprit valul de disponibilizări. Acest venit a crescut chiar cu 2,9% între 2019 și 2020, în ciuda unei recesiuni istorice.  Dar, în 25 de țări OCDE, 31% dintre oameni se confruntau cu dificultăți financiare la sfârșitul lui 2020.

Înainte de pandemie, 264 de milioane de oameni din întreaga lume erau afectați de depresie, iar sinuciderea era a doua cauză de deces în rândul tinerilor.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
504 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger